ПМГ - Благоевград отново с най-висок бал, закриват 12 паралелки в Пиринско

снимка: infomreja.bg, архив

Природоматематическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" и Езиковата гимназия "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград и тази година се оказаха най-желаните училища за прием след 7 клас в областта.

В ПМГ е отчетен най-високият бал. Максималният успех на малките матури е 35.8 точки, а минималният - 25.6.

Другата традиционно предпочитана елитна гимназия в Пиринско - ЕГ, пък е с най-висок минимален бал - 28,3, а максималният е 35,5.

В сравнение с миналата учебна година успехът на седмокласниците в тези две училища е паднал с малко над една единица, уточниха от Регионалния инспекторат по образованието.

Най-голям интерес има към специалностите с разширено изучаване на немски език. За тях всички ученици са приети по първо желание.

В дъното на класацията е Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев" в Сандански, където е отчетен най-ниският бал в региона. За специалността "Селски туризъм" резултатът е паднал до 18,44 точки.

Заради недостиг на ученици и тази година местата в така наречените елитни гимназии са повече от кандидатите. 

По тази причина още след първо класиране ще отпаднат 12 паралелки след 7 клас. 

С две паралелки се свива държавният план прием в Благоевградската професионална гимназия.

По една паралелка по-малко ще има през новата учебна година в Професионалната гимназия по икономика "Иван Илиев", Професионалната гимназия по текстил и облекло, V СОУ "Георги Измирлиев" и VII "Кузман Шапкарев" в областния център, както и в НПГ "Димитър Талев" - Гоце Делчев, Гимназия "Яне Сандански" в Сандански, СОУ "Братя Каназиреви" в Разлог, Гимназия "Пейо Яворов" в Петрич, СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Симитли и в ПГЕЕ - Банско.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK