Плувните надежди от Благоевград подкрепиха изграждането на закрит басейн в кв. "Еленово"

снимки: Община Благоевград

Младите плувни надежди на България от Благоевград присъстваха днес на редовна сесия на Общински съвет, за да подкрепят изграждането на закрития плувен басейн в строящия се спортен комплекс в двора на 8 СОУ „Арсени Костенцев” в кв. „Еленово”.

Председателят на плувен клуб „Пирин” Валентина Атанасова поиска думата и благодари на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и Общински съвет-Благоевград, които са гласували „за” реализирането на проекта. „Такова нещо не се прави всеки ден.

Аз ходя 30 години по басейни и смело мога да ви кажа, че това ще бъде най- модерният басейн. Това го потвърждава Българска федерация по плувни спортове, Таня Богомилова, а по състезания колегите ме питат как върви изграждането и до какъв етап е”, каза Атанасова. Тя допълни, че закритият плувен басейн с олимпийски размери е гордост не само за Благоевград, но и за цяла България.

„Благодаря от свое име и от името на децата, които заминават на държавен шампионат”, каза още Валентина Атанасова. Тя отчете факта, че в публичното пространство са се появили спекулации с басейна, но разчита на коректността на съветниците, с които сподели за лошите условия, в които тренират децата в момента, но продължават да печелят медали въпреки това.

„Този басейн, тъй като ще бъде един от най- модерните тук, ще има изключително много състезания, държавни първенства, международни състезания и това ще бъде от полза за целия град”, завърши своето изказване Атанасова.

Думата поискаха и общинските съветници Румен Калайджиев, Георги Васев, Милан Богдански, които също подкрепиха с факти важността от басейна. Председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков с разочарование отбеляза, че телевизионни предавания се използват за предизборна кампания.

„За съжаление се използват, за да хвърлят сянка върху един проект, който този Общински съвет е одобрил с ясното съзнание, че всички пречки, които имаше тогава, на ниво идеен проект ще се коригират”, каза Радослав Тасков. Той припомни, че още в началото са правени опити проектът да бъде спрян с „куп неясни причини”.

„Включително в опитите за спиране на проекта се включи и тогавашното  Министерство на образованието и науката. Като председател на Общински съвет, който е вземал няколко пъти решения по този проект, се чувствам отговорен да дам ясното и да разсея дори и най- малките въпросителни около това дали изграждането му е законосъобразно”, каза още Радослав Тасков.

Той бе категоричен, че едва ли има човек в Благоевград или страната, който се съмнява в целесъобразността на изграждането на закрит плувен басейн с олимпийски размери. По повод споменаването в телевизионно предаване, че проектът ощетява децата в Осмо СОУ, Тасков заяви: „Лъжа!”.

Като доказателство той посочи няколко неоспорими факта - сградата се изгражда само в южния двор на училището, кореспонденция с директора Сергей Биров, който в писмо моли общината да вземе отношение точно за този двор, който е бил неизползваем, всички площадки са на разположението на децата, те имат къде да играят, теренът върху който се изгражда плувният басейн не засяга терена на училището, в кореспонденцията по преписките няма нито едно възражение по проекта.

„При проблема открит/закрит паркинг, още първия път, когато Общински съвет одобри Подробен устройствен план със закрит паркинг, бе ясно, че това е намерение на инвеститора, което по никакъв начин не го задължава да бъде изпълнен. А работният проект е с открит паркинг, както стана ясно на последваща сесия”, обясни председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков.

Той се обърна към всички общински съветници, че в година на избори, когато коментират решения на съвета, без да са подготвени по същество, без точни и пунктуални аргументи, се излагат пред всички.

„Ние трябва да благодарим персонално на кмета Камбитов и на общинска администрация за това, че комплексът ще се изгради със средства от държавния бюджет”, каза в заключение Тасков и като отбеляза „много загрижени гласове се чуват как не може да се реализират проекти и правят всичко възможно да ги спрат, но днес мога да потвърдя - проектът за изграждане на спортен комплекс със закрит плувен басейн продължава да се строи, цялата документация е абсолютно законосъобразна и  издържана и няма сила, която да спре изграждането му и децата на 10 септември ще влязат да плуват в него”.

Сесията продължи с приемане на всички последващи точки от дневния ред, като само една бе върната за преразглеждане в комисия и включването и в последваща сесия.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK