Плевнелиев: Радев доведе до рекордно разделение, аз бях централен нападател

Снимка: БГНЕС

По думите на му правителството, добро или лошо, има задачи от "стратегическа важност", обяви той

"Във встъпителната си реч в началото на мандата си аз обещах на българските граждани, че ще бъда централен нападател по стратегическите приоритети на държавата. Вижте колко ни липсва сега това. И ако аз бях централен нападател на държавата сега, щях да кажа: Напред! Напред към еврозоната, към Шенген, към една нова фаза на интеграция на България в Европа, обединена и демократична. Няма нищо по-важно от това, особено в момент на тежа геополитическа битка, която решава съдбата на децата на Българя. Виждаме кой накъде бута държавата и кои политици на кои интереси служат."

Така коментира пред bTV продължаващото напрежение по оста президент-правителство държавният глава в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев.

По думите на му правителството, добро или лошо, има задачи от "стратегическа важност"."Ако то не ги свърши, не знам дали изобщо ще имаме друг шанс за влизане в еврозоната".

Не спести и критики по отношение на президента Румен Радев - след почти 3 години власт в неговите ръце разделението на властите било размито, рекордно било количеството мигранти, минаващи през българо-турската граница и др.

"Освен това - нито веднъж държавният глава за последните 6 години не е казал думичката "еврозона". Той не е излязъл политически да каже, че е за влизане в еврозоната. (...) Хората дават оценката (на президента Радев). Аз обикалям цяла България, вчера бях в сърцето на Родопите, на роженските поляни. Да, 110-метровият пилон е там, но и притесненията на хората са там, още по-големи, не виждат перспектива, държавата е дълбоко разделена", продължи с критиките си Росен Плевнелиев, добавяйки още - държавата е задълбала в тежък популизъм, като е време да се даде място на "добро и отговорно управление и на евроатлантическите ценности".

Популистите се захранват от противопоставянето, а не от реалните действия в полза на държавата, като затова, остър бе експрезидентът, няма как да се очаква промяна в поведението на президента Радев.

"Той ще продължи да бъде същия популист. Вие виждате, че той търси биткаджийството. Той се опита това правителство въобще да не се случи, опита се въобще да не им даде мандат. Биткаджийството е неговата игра."

Като "труден" обаче определи Плевнелиев дебата относно идеите, произлизащи най-вече от страна на ПП/ДБ за значително орязване на президентските правомощия. "Когато се правят конституционни промени, те трябва да бъдат устойчиви във времето, да бъдат балансирани. Защото в основата на всичко е балансът между институциите."

"Сега ще направят някакви промени, защото Радев е враг. Ами ако след 3 години Радев вземе властта и стане министър-председател? Тогава тези правомощия ще станат негови. Затова не бива да се мисли за личността на един или друг, а да се мисли институционално, какво е добре за държавата", отсече той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK