Плевнелиев: „Пирин пее“ пази корените на нашата духовност и идентичност

снимки: infomreja.bg

Че ще бъде президентът най-близко до хората, а президентската институция – най-отворена в досегашната ни история, Росен Плевнелиев доказа за пореден път при гостуването си на 13-ия Събор на народното творчество „Пирин пее“.

Държавният глава пристигна в местността „Предел“ към 10.30 часа тази сутрин, където бе официален гост на церемонията по поднасянето на венци и цветя пред паметника на Илинденци. Обкръжаваше го солидна охрана, но съпругата му отново не бе до него. Посрещнаха го кметът на Разлог Красимир Герчев, депутатите Любен Татарски и Веселин Давидов и областният управител Костадин Хаджигаев. Сред официалните лица бе и министърът на образованието Сергей Игнатов.

Популярният народен изпълнител Иван Дяков връчи на президента два свои диска с обичани македонски песни, които Плевнелиев обеща да слуша в колата си из обиколките в страната.

Държавният глава отдели време и на журналистите, като коментира изказването на германския вътрешен министър Ханс Петер Фридрих, че България няма да бъде приета в Шенген до края на годината.

„В момента българските институции нямат други индикации за промяна в отношението на Германия към страната ни, освен интервюто на немския вътрешен министър пред регионална немска медия. В президентството и в Министерски съвет не разполагаме с  официални данни, които да казват, че извън това интервю има промяна в позицията. Разбира се, че изказването на немския министър ни притеснява, въпреки че е в регионална медия, но то не може да се приема като официална позиция на Германия".

"Смятам, че страната ни ще получи позитивна оценка. България се справя блестящо с шенгенските граници, по-добре от много други държави", допълни той.

Плевнелиев увери, че като президент ще се вслуша в гласа на народа и ще приеме решението на Народното събрание по повод организирания от БСП референдум за  АЕЦ „Белене“. „Като човек и като експерт обаче съм на мнение, че не е необходимо България да налива 10 милиарда евро в един проект за два остарели реактора, които ще произвеждат скъп ток. Аз смятам, че е по-добре да инвестираме 3,5 милиарда евро в национална програма за енергийна ефективност, защото тя ще има по-голям ефект за икономиката и за хората. Освен това един подобен проек ще намали двойно сметките и е едно добро решение за скъпия ток”, смята държавният глава.

След официалната част пред паметника на Илинденци президентът разгледа изложбата, посветена на 50-годишния юбилей на събора „Пирин пее“, след което се разходи по поляните на „Предел“. Плътно заобиколилата го тълпа от хора притесни гардовете на президента, но ни най-малко не смути самия Плевнелиев, който опита да се ръкува с всички и не отказа на никого снимка за спомен.

Прочутите Добърски баби поздравиха държавния глава с автентична добърска песен, а местни самодейци се надпреварваха да му подаряват традиционни сувенири и книги с историята на Разложкия край. На етнографския щанд връчиха на Плевнелиев шапка "Пирин пее 2012" и ръчно измайсторена дървена лъжица с три зърна – боб, царевица и леща.

Изненадващо на поляните на „Предел“ се появи и американският посланик Джеймс Уорлик в компанията на съпругата си. Той поздрави радушно президента и министъра на образованието, като тримата си направиха десетки снимки с гостите на събора. Пред централната естрада за заключителния гала концерт дойде и депутатът Георги Андонов, придружен от половинката си.

„Особено се радвам, че присъствам на 50-годишния юбилей на "Пирин пее", защото този събор пази корените на нашата духовност, на нашата национална идентичност и трябва всички да го съхраняваме и ценим”, призова от сцената минути преди началото на гала концерта Росен Плевнелиев.

30 000 зрители и над 2500 участници събра 13-тото издание на Събора на народно творчество „Пирин пее”.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до тони20:09 - 05.08.2012
извинете според вас това срамотии ли са или са прелести . Яси помислене . Всички са много хубави и магнетични не търсете под вола телето защото то не е там .
toni16:55 - 05.08.2012
извинете коя е тази порно жена зад президента дето си показва срамотиите това е БЪЛГАРИЯ
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK