Плевнелиев: ЕС не е външна политика, а моето семейство

Росен Плевнелиев, снимка: Infomreja.bg, архив

ЕС не е външна политика, а моето семейство. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчетната си пресконференция за периода 2012 - 2017 г., цитиран от News.bg. Президентът заяви, че сблъсъкът в Европа днес е ценностен - между едни държави, които вярват в ценностите и върховенството на закона и други, които вярват в интересите и геополитиката. Той подчерта, че обича Русия, но не одобрява водената от Кремъл политика.

"Не пестях критиките си към руския президент и водената от него политика на преразпределяне на сфери на влияние. Това е много опасна политика", подчерта Плевнелиев. Още в началото на отчета си той припомни основните трусове, през които премина мандатът му, подчертавайки, че той е единственият президент, който е работил с 5 правителства, 3 Народни събрания, назначавайки цели 2 служебни правителства. Като особено критични той посочи годините 2013 - 2014 г.

Това бе време на парламентарни кризи, ниско доверие във всички институции, силно противопоставяне, коментира Росен Плевнелиев, правейки и съпоставка в международен мащаб. По собствената му оценка обаче това е един много достоен и успешен мандат - президентската институция бе център на стабилност, посочи президентът, като допълни, че в тежки моменти държавата се е крепяла на президентската институция.

В такива моменти личността на президента е особено важна, подчерта Росен Плевнелиев и заяви: "Президентската институция остана център на стабилност и гарант за приемственост. Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се като точния човек на точното място. Бях мотивиран, работихме до последния ден на високи обороти." Плевнелиев заяви, че е апелирал безцелното политическо противопоставяне да остане в научените уроци на прехода.

Като основен свой приоритет той открои развитието на индустриите. "В моя мандат водих икономическа дипломация в действие", заяви Плевнелиев и отчете, че след посещенията си в Китай и Турция стокооборотът между двете страни се е удвоил, многократно е нараснал и стокооборотът с Румъния, а днес Германия е нашият най-голям пазар.

Като свой най-труден момент президентът Росен Плевнелиев посочи февруари месец 2013 година, когато е бил оставен абсолютно сам при стотици хиляди протестиращи срещу монополите да съставя правителство. Той си припомни, че и Борисов, и Станишев не са се съгласили да се състави служебно правителство на широка експертна основа.

"До този момент моето президентстване вървеше по друг начин", заяви Плевнелиев и посочи, че тогава се е опрял на гражданите - "и на тези и тези които освиркваха, и които имаха идеи, които бяха против и за. Поканих всички тук в президентската институция." Тогава, по думите на Плевнелиев, е бил атакуван многопластово по 17 направления и той ги е следил внимателно.

На въпрос какво му се иска да препоръча на наследника си Румен Радев Плевнелиев заяви, че му се иска президентът да следва принципи и да стъпи на принципа на приемствеността. "Разбира се, че ще бъдем различни и ще има критика, но нека тя бъде аргументирана", заяви Плевнелиев и "захапа" президента Георги Първанов заради твърденията му, че е бил "назначения президент". По думите на Плевнелиев това е напълно неаргументирано твърдение.

Иска ми се президентът Радев да следва принципи, повтори Росен Плевнелиев и посочи като възможности "Българската Коледа", Съветът на президентите, президентската библиотека. "Наистина ще очаквам и ще дам пълната си подкрепа на президента Радев. Ще споделя и грешките и успехите си", увери Плевнелиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK