Плевенчанката Ивет Горанова с бронз от Европейското по карате в Цюрих

Награждаването на Ивет Горанова, снимки: Ани Антонова

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

От 6 до 8 февруари в Цюрих, Швейцария, се проведе 42-то Европейско първенство по карате. Младият карате елит – 955 амбициозни състезатели от 48 европейски държави мериха сили и демонстрираха предизвикателни техники в дисциплина ката и атрактивни двубои в дисциплина кумите.

Каратеките, на възраст между 14 и 21 години, показаха много дух, ангажираност и честна игра през трите дни на първенството. 35 категории бяха разделени в три възрастови групи – кадети, джуниори и жени и мъже до 21 години, а 1108 срещи, които се изиграха по време на състезанието прави Европейското първенство едно от най-привлекателните състезания в света – заедно със Световното първенство по карате и Карате1 Премиер Лигата.

Първенството e събитие от редовния спортно-състезателен календар за 2015 година на организаторите - Световната и Европейската Карате Федерации, а Швейцарската Карате Федерация бе домакин. Относно класирането на нациите, в крайното комплексно класиране от състезанието по медали: Франция е първа със 7 златни медала, 5 сребърни медала и 7 бронзови медала. Италия е на второ място (7/3/6), следвани от Турция (6/2/4). Швейцария, страната-домакин, е на 5-о място след Испания (2/1/4).

Българската национална карате федерация изпрати 5 каратеки на Европейското първенство тази година. Една от тях се завърна с бронзов медал за дисциплина кумите индивидуално в категория до 54 кг. Извоювалата бронзовия медал за Националния отбор е плевенчанката Ивет Горанова – възпитаничка на Клуб Бойни Изкуства „Петромакс” град Плевен, ученичка в Спортно Училище „Георги Бенковски” Плевен със спорт карате.

Лъвчето на Петромакс игра 5 срещи. Първа среща побеждава опонентка от Босна и Херцеговина с резултат 3 на 0. Втора среща играе със Словения – побеждава с 8 на 0. Трета среща надвива представителка на турския национал с 3 на 1 точки. Четвъртата среща на Горанова се оказва трудна, дали от умора или от среща с познат опонент – македонка, която Ивет само преди 2 месеца победи с 3 на 0 точки на Балканското първенство по карате в гр. София по пътя си към златния медал, сега спокойствието на татамито изигра лоша шега на Горанова, която позволи след водене с 1 на 0 в началото на срещата, да й бъдат отбелязани 2 техники за по 3 точки всяка – маваши гери – ритник.

Опонентката от Македония остава ведеща с 6 на 2, въпреки че Ивет успява да отбележи още една точка до края на срещата. Последна среща - за 3-то място, Горанова мери сили с представителка на Португалия, която надвива с 7 на 0 точки. Гордо носеща единствения медал от Европейското първенство за България, Ивет благодари на треньорите си семпай Ангел Ленков, семпай Десислава Лачовска и сенсей Русалин Русалинов „за труда им и подкрепата им”. БНФК има още едно класиране на Европейското на състезателка от  КК "Аида Нет Вадо Рю" – Силвия Вангелова, която се класира на 7-мо място U21/под 21 години/ в категория до 55 кг.

Церемонията по закриването направи Антонио Еспиноса, председател на ЕКФ и СКФ, а г-н Роланд Золийкер, председател на Конфедерация по карате предаде знамето на г-н Андреас Василиу, президент на Кипърската федерация по карате, за целите на организацията на 43-тото Европейско първенство през 2016 г. градът домакин ще е Лимасол (Кипър).

БНФК и КБИ „Петромакс” са изключително горди от представянето на Ивет Горанова. Петромакс се готвят за участие в град Червен Бряг и град Кнежа.

 

Ивет Горанова

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK