Плетена посрещна учебната година с ново училище

снимки: Община Сатовча

На 17 септември 2013 година отвори врати новопостроеното Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” в сeло Плетена. Официалното му откриване бе съпроводено с издигане на българския трибагреник и флага на Европейската общност на фона на химна на Република България и Одата на радостта. Кметът на общината д-р Арбен Мименов и областният управител Муса Палев със задоволство прерязоха лентата и изпълниха стария български обичай с преливане на вода пред прага на новото училище.

На церемонията присъстваха депутатите от Благоевградски избирателен район -  Алиосман Имамов и Ахмед Башев, Областният управител, Председателят на Общински съвет - Сатовча, общински съветници, кметове на кметства от общината, директори на училища и детски градини, представители на бизнеса, екипът на проекта и жители на село Плетена.

В своите поздравления към всички гости, учители, ученици и родители, кметът на общината отбеляза важността на този ден като един от хубавите дни за Плетена, защото да има ново училище в селото е дългогодишна мечта. Изключителен е този ден и лично за него заради възможността да сподели радостта си, че Общинската администрация има все повече и повече реализирани проекти с голяма обществена значимост, много са постигнатите цели и изпълнените обещания.

В новото училище ще се обучават 122 ученици в осем (8) паралелки, подготвяни и възпитавани от 16 педагози. Първокласниците тази година са 16.

Училището е построено със средства от Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 година”  и Националните фондове на България и Гърция по одобрен проект на община Сатовча с работно заглавие „Трансгранична школа за традиционен фолклор и етнография - мост между легендата и реалността в Европа”. Общинска администрация - Сатовча е водещ партньор по проекта в партньорство с Община Като Неврокопи от Гърция и Читалище „Просвета 1937” с. Плетена.

Сградата се състои от два етажа. На първи етаж са обособени физкултурен салон и репетиционна зала, две съблекални, медицински кабинет, стая за обслужващ персонал, кабинет по рисуване и фолклорни традиции, работилница за дървообработване, металообработване и традиционни занаяти (кабинет по трудово обучение), кабинет компютри, кабинет по физика, химия и биология, хранилище, котелно помещение, помещение за дърва, стая за огняр и стая за работници. На втори етаж са обособени седем класни стаи, стая за учители, директорска стая и санитарни помещения.

Всичките тези помещения имат двойно предназначение, с цел използването им и за провеждане на занятия, свързани с работата на трансграничната школа за традиционен фолклор и етнография, за провеждане на работни срещи, за обсъждания, демонстрации, семинари и др.

Класните стаи, стаята на учителя, директорската стая, санитарните помещения и физкултурният салон са с ново обзавеждане и оборудване. Предстои поетапното оборудване на кабинетите по рисуване и фолклорни традиции, работилница за дървообработване, металообработване и традиционни занаяти (кабинет по трудово обучение), кабинет компютри, кабинет по физика, химия и биология, на медицинския кабинет.

 

снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча

КОМЕНТАРИ

до горния17:59 - 13.10.2013
A kolkoto do segashniq kmet Rumen Arnaudov toi imashe merak parviq mandat gerberite mu dadoha 1 200 000 za putishta i asvaltiraha cql kvartal i oshte dr napravi ne badete slqpi budete realisti !!!!
до горния17:56 - 13.10.2013
Tova mu e rabotata! kakto i na vseki kmet, staroto uchilishte behse pred srutvane Mimenov kato stopanin na obshtinata e dlajen da vzeme nqkakvi merki kakvo mu pravish svirki ? ako tova ne napravi za decata kakvo drugo ? a kolkoto do ER po gore koito e pisal po gore che boshnakovite sa bili nai kadarni moga da mu kaja da si varze edin golqm kamak i da skochi v nqkoi qzovir ! Boshnaka sturi djamiqta na seloto i po negovo vreme sashtoto uchilishte izvednaj mu potanaha dva etaja ? tolkova e gnusno che ne mi se komentira !!!!!!!!
до горния19:53 - 23.09.2013
Дано Велко, Коцев и Ем.Костадинов да имат заслуга за това училище, то на мсички от село е ясно че те го ограбиха и му разкатаха играта, а аз не искам да хваля Мименов но е факт че той го направи, той здейства финансиране и той го довърши и благодарение на него с селото ни има училище и то хубаво, аллах ще ни накаже ако излъжем. това е истина.
Сатовча19:20 - 23.09.2013
Хубаво тържество,но организирано тихомълком,не са поканени факторите имащи отношение към образованието! Всичко е насочено към издигане в култ работата на г-н Мименов,а това,че училището е започнато още 1995 година от Велко Давидов,г-н Коцев,Емил Костадинов и др.Дял има и покойния Бранко Давидов от движение Родина-Смолян. Господин Киро да бъде по внимателен при даване на оценките!

FACEBOOK