Плащаме 3 500 евро обезщетение на фирма, с чиято кола са превозвани мигранти

Снимка: Infomreja.bg

Правителството одобри изплащането на обезщетението

Правителството одобри изплащането на обезщетение от 3500 евро.

Министерският съвет одобри едностранна декларация по дело, заведено пред Европейския съд по правата на човека.  Жалбоподателят, ,,Тимотей Мотърс“ ЕООД е търговско дружество, което през 2015 г. сключва договор за продажба на изплащане за лек автомобил. Няколко месеца по-късно купувачът е заловен да превозва нелегални имигранти. Той сключва споразумение с прокуратурата, като процесният автомобил е отнет в полза на държавата.

Дружеството жалбоподател твърди, че е нарушено правото му на мирно ползване на притежанията поради отнемането на автомобила, на който то е собственик, в наказателно производство, по което не е било страна и в което не е имало възможност да участва. Дружеството не е имало и ефективно вътрешноправно средство за защита по горните оплаквания.

Вземайки предвид практиката на ЕСПЧ по делото Ṻnsped Paket Servisi San. ve tic. А.Ṣ. срещу България (жалба № 3503/08), установяващо нарушение по член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията за защита правата на правата на човека по сходен казус, както и Решение № 12/2021 г. на Конституционния съд, българското правителство одобри едностранна декларация на основание чл. 3 7 от Конвенцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//