Планинските спасители от Кюстендил помогнаха на пострадала туристка в Осогово

Снимки: ПСС - Кюстендил

С моторни жейни извозиха група от 6-ма туристи

Вчерашният ден подложи на различни изпитания планинските спасители от ПСС – Кюстендил. В 19:15ч., през системата 112 получихме сигнал за група от 8 човека, които изпитват затруднение с придвижването от вр. Руен, до х. Осогово, тъй като между тях има жена, която има силни болки в крака и не може да ходи нормално.

Спасителите и доброволци, които се включиха в акцията, пристигат с моторни шейни на заслона при "Бег Бунар" в 21:15ч., където намират 6 човека от групата в добро физическо състояние. Достигат и до пострадалата жена и започват извозване на всички от групата към базата на планинските спасители в Осогово. В 21:51ч. всички са в базата и можем да кажем, че случката е с положителен край, обявиха от ПСС – Кюстендил.

От там уточниха, че групата е била добре подготвена от към екипировка, но са им липсвали им спални чували, защото са смятали, че ще се справят за един ден.

„Със сигурност са подценили условията и спецификата при този маршрут през зимата, а именно 15 км в посока, с 800 м положителна денивелация и толкова отрицателна. Същото е и на връщане. Реално те са били на върха в 17:00ч. вечерта. Благодарим на доброволците, които се отзоваха и помогнаха, за да има случката хубав край“, обявиха още планинските спасители.

През вчерашния ден те са оказали помощ и на пострадали туристи по време на провеждания слалом за ветерани на голямата писта в Осогово. Те са обработили травма в рамото и друга на подбедрица.

„Скъпи приятели, пазете се и обичайте планината!“, призоваха от ПСС – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//