Писта "Пауталия" в Кюстендил ще се превърне в „малкия“ Льо Ман

Снимка: личен архив

Писта "Пауталия" в Кюстендил ще се превърне в „малкия“ Льо Ман.

За първи път в Източна Европа ще се проведе ендюранс - отборно картинг състезание за издръжливост от типа „24 часа на Льо Ман“. Датата е 16. септември.

Това събитие ще бъде първото по рода си у нас и едно от най-голямите моторспорт събития за годината. Отборите ще имат възможност да премерят сили с гост-пилотите, Джорджо Пантано -  бивш пилот от  Ф1 и Колин Браун -  световен шампион по картинг, победил Люис Хамилтън за титлата.

Италианският пилот Витантонио Лиуци, ще посети България, за да бъде част в първото отборно картинг състезание за издръжливост в България.
Тонио има зад гърба си 6 сезона във Формула 1, като връхна точка в кариерата му на картинг състезател е 2001 г., когато печели световния картинг шампионат. Успява да победи Михаел Шумахер на собствената му писта в  Германия.

Пилотът е част от отборите на Red Bull, Toro Rosso, като съотборник на 4-кратния световен шампион във Формула 1, Себастиан Фетел, Force India и HRT.

Участие в 12-часовата надпревара, ще вземе и бившият състезател в MotoGP Лукаш Пешек, който ще бъде съотборник на Мартин Чой, един от най-успешните ни мотоциклетни състезатели на писта и първият, участвал в на „24-те часа на Льо Ман“ с мотор.

Той ще предвожда отбора на „Еко Рейсинг“- основният спонсор на състезанието и със сигурност ще използва своят опит в дългите надпревари, за да търси победата.

Очаква се зрелищното събитие да бъде домакин на над 25 международни отбора, всеки с максимум до 5 човека, които ще тестват издръжливостта и уменията си по време на 12-часовото състезание, с възможност за проследяване в пряките излъчвания по БНТ и лайфстрийм в YouTube.

Интересът е изключително голям поради характера на мероприятието, както и заради световните гост-пилоти и не на последно място, поради фактът, че подобен формат ще се проведе за първи път в България.

Разликата в теглото на всички участници се изравнява до 80 кг. Картингите са на световно известния производител Sodi, модел SR5, 390 cc, 13 к.с., абсолютно изравнени, за да дадат равен шанс на всички отбори.  

„Картинг спортът винаги е имал своите верни фенове и последователи, тъй като именно той е в основата по пътя към Ф1. Това е и причината, поради която вярваме в успеха на „12 часа България“, сподели организаторът на състезанието, който е  единственият българин състезавал се във Формула БМВ и шампион на България по картинг, Николай Върбицалиев.

"Надпреварата започва в 11.00 часа в неделя. Ще се използва цялото трасе на пистата, което е 1, 400 км. Това означава, че за 12 часа каране, картингите и пилотите ще трябва да завъртя почти 800 обиколки. По пистата всичко е приключено, като подготовка, остава единствено да бъде измито.

В петък ще бъдат сложени и последните осветителни тела. Радвам се, че именно нашето трасе ще е домакин на такъв род надпревара. За нас е чест.

В годините сме доказали, че имаме най- добрата картинг писта в страната, а сега вече е оценена и от чужди капацитети в този спорт", сподели Тошо Аначков, собственик на писта "Пауталия".


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk
loading...