Пиринските депутати от ГЕРБ с питане до Захариева за лот 4 на АМ „Струма”

Министър Екатерина Захариева инспектира работата по Лот 2 от магистрала "Струма", снимка: infomreja.bg, архив

Още в първите дни от работата на новия парламент народните представители от ГЕРБ в Благоевградска област Даниела Савеклиева, Георги Андонов, Димитър Танев и Кирил Котев отправиха питания към служебния министър на регионалното развитие Екатерина Захариева за лот 4 на автомагистрала „Струма” и за ремонта на пътя за Банско през прохода "Предел", който аварира в началото на месец октомври.

От трибуната на Народното събрание депутатът Георги Андонов уточни, че след аварията на част от пътната лента на трасето Симитли-Гоце Делчев движението е силно затруднено и е поставен под въпрос ски сезонът в Банско, а много от фабриките в региона ще спрат да работят, защото до тях не могат да бъдат доставени суровини с тежкотоварни камиони.

Министър Захариева информира, че след парламентарното питане на депутатите от ГЕРБ в Пиринско вече са осигурени 950 000 лева за трайното отстраняване на проблема в опасния участък от пътя за Банско.

Даниела Савеклиева постави въпроси за степента на завършеност на лот 4 към този момент, кога ще бъде изнесен трафикът за Гърция извън град Петрич и околните села и какъв е крайният срок за изпълнение на участъка от магистралата. Тя предупреди, че напрежението на засегнатите около 50 хиляди жители в района нараства.

В същото време община Петрич изпълнява проект по ОП "Регионално развитие", включващ реконструкцията на входния булевард на Петрич, който пък е част от обходния маршрут за строителството на магистралата. Савеклиева допълни, че и в община Сандански и цялата област туристическият бранш търпи сериозни финансови загуби.

За съдбата на този изключително важен за Благоевградска област инфраструктурен проект министърът на регионалното развитие обяви, че към настоящия момент изпълнението на лот 4 е на 50%.

Според нея експертите са категорични, че довършването на трасето Сандански - Кулата може да стане за 3-4 месеца при добра организация на фирмата изпълнител, тъй като този лот е един от най-лесните за изпълнение от цялата магистрала.

Министър Захариева уточни още, че процедурите по избор на нов изпълнител след отстраняването на фирма „Актор”, която изграждаше трасето до момента, ще приключат до пролетта на следващата година и участъкът може да е готов през септември 2015 г., като по този начин средствата от Европейския съюз да не бъдат загубени. 

 

КОМЕНТАРИ

33314:49 - 10.11.2014
ako boiko naznaci za zam ministri musulmani bezbojnici kato bat asim ademov po dobre da ne go pravi ce dirjavata ni se napati ot kradci bezbojnici renegati hora pilni s omraza kim svoqa etnos
hhh08:40 - 10.11.2014
Бойко Борисов обеща 10 зам.министри на мюсюлманите преди изборите. Чакаме да видим дали големия мъжкар Борисов си държа на думата ! Чакаме да видим и реакцията на НФСБ, ако вземе, че я удържи ! :)
12316:15 - 08.11.2014
Герб Гоце Делчев е обезличен от Андонов и Тунчев.Членовете на партията трябва да са мазохисти за да ги изберат пак.
122213:45 - 08.11.2014
bat asim ademovci andonovci vin ot gerb za da ne stanete kato bsp na kradcite im beshe do tukaaaaaaa

FACEBOOK