ПГ по МСС "Пейо Кр. Яворов" чества 145 години от рождението на своя патрон

Снимка: Infomreja.bg

Цялото училище излезе на празнично шествие

Малко след 12 часа на обяд. Откъм централния вход на парка в Гоце Делчев се задават учениците и преподавателите в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. Стиснали в ръце българския трибагреник, те се нареждат край бюст – паметника на своя патрон, поета и първи кмет на Неврокоп – Пейо Крачолов Яворов. Днес, когато се навършват 145 години от неговото рождение, те идват тук, за да изразят голямото си уважение и признателност към видния българин.

 И ето, зазвучават стиховете от безсмъртните „Хайдушки песни“. Всички слушат, свели глави пред колоса на българската поезия и четника, който като Ботев сля словото си с борбата за свобода. ПОКЛОН е и думата на венеца, който поднасят!

След това празничното шествие се отправя към центъра на града, където полага цветя пред паметника на Гоце Делчев и пред морената, поставена в чест на Яворов. Така се подчертава връзката между двамата съратници в борбата на българите в този изстрадал край на Отечеството. Символично дружбата им е загатната и чрез крачещите един до друг младежи, които представят техните образи. За биографията на Яворов напомнят и две девойки, влезли в образите на Мина и Лора.

Гражданите, свидетели на честването, поздравяват колектива, който по този тържествен начин чества светлата годишнина на Пейо Яворов!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK