Петър Занев е новият временен управител на ОФК "Пирин"

Снимка: ОбС, стоп кадър, ТВ Дартс, лайв стрийм

Това решиха на заседание на ОбС - Благоевград

Петър Занев е новият временен управител на ОФК "Пирин".

„Инфарктна“ бе 4-тата точка от дневния ред на ОбС-Благоевград за прекратяване на договора за управление на подалия оставка от Общинския футболен клуб „Пирин“ – Атанас Дафинов.

Методи Байкушев взе думата:

Предложението за временно изпълняващ длъжността е г-н Петър Занев до провеждане на конкурс за избор на управител. Клубът не се намира в добро финансово състояние. Има задържания към футболисти, НАП и доставчици. Г-н Занев е способен да извади клуба от това състояние, каза кметът.

Занев се изправи пред съветниците и заяви, че първа задача е финансовото стабилизиране на клуба.

В момента разходът за заплати, осигуровки, данъци и ежедневни разходи е над 3 200 000 лв. Дефицитът е около 900 000 лв. Към него се прибавя и задълженията към персонал и държава за над 550 000 лв. Ако клубът изпълни максимално приходната си част, че дефицитът ще е около 900 000 лв. Тази сума е съобразена с лицензите на клуба. Задълженията към доставчиците са за над 200 000 лв. Намирането на спонсор е основната задача, както и оптимизирането на излишните разходи.

За спортно-техническото състояние Занев каза, че може да се говори за мъжество на работещите в клуба, всеки един от които е допринесъл „Пирин“ да е в А група.

Интеграцията на млади таланти с цел продажба също е сред основните задачи, подчерта Занев. Той обяви, че „Пирин“ все още гради млади футболисти, чиято продажба може да стабилизира клуба.

ДЮШ трябва да претърпи промени – сред които да се направи програма за възпитаване на ценностите на децата. Водят се разговори с треньорите на ДЮШ за това дали управата на клуба „гледа в една посока“ с треньорите.

Занев обяви, че имиджът на „Пирин“ е смъртно ранен, защото е изгубил позиции в гилдията. Искаме да отворим институцията за обществеността и да работим прозрачно, каза Занев.

Той каза, че ще се сформира УС с представители на бизнеса, феновете, ръководство и Общината.

Петър Карачоров в момента е ръководител на ДЮШ, с когото Занев вчера е говорил.

Предстоят разговори с всички от екипа на „Пирин“ като Занев подчерта, че иска в отбора да имат място „всички кадърни хора“.

Искаме да вдигнем заплатите на треньорите в школата, които работят за минимални заплати. Общината няма възможност да издържа клуба, затова пътят е един – намиране на собственик на клуба.

Занев благодари на Борис Сапсов, който помага на клуба.

За спортно-техническия екип, който „води след себе си“ Занев каза, че има такъв, но следващата седмица ще бъде обявен. Той каза, че със сигурност Петър Михтарски влиза в него.

Димитър Урдев каза, че е притеснен Занев да стане управител, защото вече е бил част от ръководството по време на Пол Белогур. Урдев каза, че в този период са правени роднински отношения в клуба.

Занев каза, че е бил спортно-технически директор, когато Белогур вече е обявил, че се отказва от собствеността на клуба. Три месеца клубът остана без собственик. Успяхме да покрием част от заплатите на тогавашния състав на клуба.

Притеснен съм, защото вече се тръби по медиите, че търсите нов собственик, каза Урдев. Непрофесионално е да говорите за клуб, който е собственост на Общината. Вие сте бил спортно-технически директор и сте бил в основната на кухнята на клуба и сте знаел за всичко случващо се.

Урдев каза, че е притеснен от намиране на нов собственик на клуба, защото собствениците на ФК „Берое“ са ипотекирали стадиона, за да вземат заем, и именно този пример е „притеснителен“ за Урдев.

Урдев предложи решението на ОбС да се отложи за извънредно заседание на 8 декември.

Георги Иванов каза, че подобно отлагане би довело до още по-големи щети за клуба, защото „няма време за губене“.

Албина Анева също каза, че отлагането на гласуването на временен ръководел на клуба е безсмислено в чисто юридически план.

Увереността на Занев явно идва от биографията му и милее за клуба. Той ще направи необходимото да възкреси клуба, каза Анева.

Той каза, че предното ръководство на Общината е довело до над милион загуби за клуба от пропуснати ползи.

Анева бе категорична, че Занев ще има възможност да „извади“ документите за финансовото състояние на клуба като негов управител.

Захарин  Механджийски предложи да се вземе бързо решение, защото най-важната роля е Занев да акумулира покриването на задължения към футболистите и персонала.

Кирил Ваклинов предложи да се освободи от длъжност Дафинов, но не и да се освободи от отговорност, заради решенията на предишния управител, довели до това финансово състояние на клуба.

Байукушев репликира Урдев, че да се говори за концепция за развитието на клуба, е абсурдно. Спасяването на клуба не е сигурно, затова адмирирам мъжеството на г-н Занев, защото той съзнава в какво се захваща.

Байкушев не отхвърли предложения за друг временен управител, за да не се създава впечатление, че се настоява Занев да бъде такъв.

Ако ОбС не гласува кандидатурата на Занев, то Дафинов остава временен управител, а самият той си е подал такава оставка, каза Байкушев.

Предложението на Урдев за отлагането на предложение не бе прието (4 за, 16 против, 17 въздържали се).

Предложеното на Ваклинов за изричното записване в точката, че Дафинов няма да бъде освободен от отговорност се гласува с 24 гласа „за“, 1 – против и 4 въздържали се. Предложението бе прието.

Решението Занев да поеме временно поста на управител на клуба бе гласувано поименно.

33-ма съветници бяха „за“, 4-ма „против“ и 1 се въздържа.

Радослав Тасков заяви: Пожелавам ви успех, защото това ще е успех за „Пирин“. Предизвикателството е голямо!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK