Петков за меморандума: ГЕРБ да предложат друг текст, ДБ: Искаме да преговаряме

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Всички гледни точки от днешния ден по темата, вижте тук

Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст. Разпалиха се големи страсти и емоции. Истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички тези институции, за които всички българи искат промяна отдавна. Да отворим този меморандум. Или от ГЕРБ да предложат друг текст. Въпросите, на които трябва да си отговорим, са: искаме ли политическо начало в хората, които определят цените на българските граждани - да или не? Ние не искаме политическо начало.

Това коментира Кирил Петков по повод сутрешните изявления на Бойко Борисов и Делян Пеевски за меморандума.

Не е нормално всеки да излиза в кулоарите, да казва по едно-две изречения, а службите си остават каквито са си. Чакаме обратен отговор. Емоцията свърши. Време е колегите да се върнат на масата и да кажат кои текстове харесват. На никой не му трябва избори - това е ясно. Трябва да се направи крачка напред в промяната на институциите. Искаме оттук нататък да се минава през процедура и всички политици заедно да се откажем от политическото начало в регулаторите. Искаме ли да слушаме за следващия Мартин Нотариуса или Пепи Еврото? Не искаме. Трябва да направим реална реформа в правосъдната система, което означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет. Искаме ли да имам служби, които да защитават българския интерес, а не непрекъснато да хващаме някакви чужди влияния в тях - руски шпиони и т.н. Не искаме! Щом не искаме тези неща, нека се успокоим, седнем на масата и да видим какъв е механизмът, с който да гарантираме на хората тези резултати, каза Петков.

Христо Иванов пи мазно турско кафе и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията и всички идваха час през час, докато направихме промените, които са важни за България! Сега ще ми казва, че пак ще извади темата „ДПС“. ДПС крепи това правителство девет месеца. Маските паднаха, Христо, приятелю мой. Всичко свърши, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пред журналисти.

Няма никаква гаранция, че утре няма да се гушнат след едно мазно, турско кафе и седене в скута", заяви лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Христо Иванов в момента е трети или четвърти тестикул на ДПС. Как се нарича мъж, който седне в скута на друг мъж, че забравих термина, нещо с "п" беше. Абсолютно безпредметно е да ме питате, каза Йорданов.

“Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ , които носят отговорност за управлението и затова как ще се разпредели цялата тази власт.”

Това заяви пред репортери в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Той отказа да влиза в компроматния тон на Пеевски, но го предупреди, че с поредното си изхвърляне е на път да изгори целия натрупан от партията му капитал по пътя на реформите досега. По думите му, ДПС е подкрепяла промените в Конституцията и реформите, защото е имала обективен интерес да се препозиционира във вътрешно- и външнополитически план. 

“Никого не сме използвали, нито те нас са ни използвали, както през цялото време се интригантства. Свършили сме работа, която е полезна за страната. Въпросът е как тази работа да я превърнем в следващи стъпки - Закон за съдебната власт, избор на регулатори, избор на комисия за противодействие на корупцията. Това е темата, която поставяме на дневен ред. Искаме да преговаряме с ГЕРБ-СДС по нея”, каза Христо Иванов. И обяви, че ПП-ДБ очакват разговори, след като емоциите преминат.

“Искаме да разговаряме с аргументи и с насрещни предложения. Ако нещо не им харесва, да кажат какво конкретно те предлагат в същото ниво на детайл, много моля. Например не ми харесва това, което вие предлагате за процедурата за регулаторите и за отговорността в нея. Харесва ни, както каза Десислава Атанасова, две трети за ГЕРБ и ДПС, защото нали това беше тяхната оферта. Не си спомням някой да каза, че това е антиконституционно. Или че е делкане. Г-н Пеевски беше готов да участва при тази оферта”, каза Христо Иванов. Като преди това отбеляза, че не Мария Габриел е в позиция да води разговори, а Бойко Борисов.  

“Дори да отидем на избори, пак ше трябва да вземем тези решения, пак ще започнем от тези текстове след изборите. В този смисъл, по добре сега да проявим малко хладнокръвие и разум и да се разберем”, призова съпредседателят на ДБ.  

Нито един от принципите в меморандума не е спазен. Ние водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, което не е добър знак. Кои неправителствени организации се произнесоха за новия шеф на митниците? Може да е добър, но що смениха стария? Чрез своите говорители те пръскат в общественото съзнание, че това са някакви борци за чистота. Всичките им действия до този момент показват точно обратното, каза Борисов по-рано днес.

„Нормално е когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, много емоции и усещане за безизходица. Но също така е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели. Именно това очакват хората от нас днес. През разумни аргументи и спокоен тон да се намерят работещи решения, за да продължим напред с реформите, които българските граждани и бизнесът очакват от нас“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди днешното правителствено заседание.

„Виждате какво се случва – нещо, което сме повтаряли 9 месеца, тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и за подялбата на държавата на парчета. Вече започват отвътре да си вадят кирливите ризи един на друг. Мафията започна да се самоизяжда“, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK