Петков при Радев: Важно е една шепа хора да не ограбват българския народ

Снимка: Президентство

Консултациите при президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова

Започнаха консултациите в президентството с политическите партии за връчване на третия мандат. Първи в петъчни ден при президента се явиха Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров от най-голямата партия в НС – Продължаваме промяната.

Българските граждани очакват диалог, очакват компромиси, разбирателство, усилена работа как ще се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа, икономическа криза са свързани с инфлацията и цените на горивата. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и зимна поддръжка. Все пак сме имаме 8,5 милиарда дълг съгласно Закона за държавния бюджет, а и лихвите растат много. От законите по Плана за възстановяване все още не са внесени в парламента, каза Радев.

Президентът се обърна към лидерът на ПП със следните думи:

Можем да съберем и още много, много резултати от тези кризи. Но за да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент. Не ни е необходимо просто сделка за ново правителство ефективно, а парламент със стратегически хоризонт.

Много е важно да чуем днес позицията на всички парламентарно представени политически сили - как виждат формулата за излизане от политическата криза, без чието решаване очевидно ние не можем да се справим с решаването на другите кризи, има ли според вас потенциал 47 Народно събрание да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности, принципи, а не на политически пазарлък. И много важно - специално за вас - готова ли е Продължаваме промяната да участва и да подкрепи правителство с мандата на друга политическа сила. Вашата позиция изключително важна, защото вие сте най-голямата политическа формация и всъщност от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен формирането на кабинет.

Петков заяви, че част от мрачните прогнози и анализи в страната са правени с цел да всяват страх у хората.

Вие знаете, че азерския газ потече, той ще потече на една трета от цената. Вчера индустриалното производство направи пълен рекорд в Европейския съюз, така че икономическото състояние е стабилно.

Да, инфлацията се увеличава драстично откъм външно привнесена инфлация, но реално правителството до този момент въпреки всичките кризи едновременно, които се случваха, се справя много добре. Ние осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред българския народ. Осъзнаваме, че политическа криза в този момент трябва да се избегне. Единственото нещо, което не трябва да се направи, е двата милиарда, които дадохме на хората под формата на пенсии, на млади семейства под формата на намаляване на цени на основни стоки, да не отидат в ръцете на 8-10 човека, така, че ние сме тук, за да заявим цялостната ни готовност, да бъде максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство. Единствената цена, която не сме готови да дадем, е всички обществени средства на шепа хора, които да реално те ограбят населението, така че всичко друго освен тази червена линия. Ние сме застанали пред вас с пълната готовност на диалогичност и много зависи и от Вашето решение при кой ще отиде третият мандат. Ако е при нашите досегашни коалиционни партньори, ние сме абсолютно отворени за разговор с диалогичност, почти на всяка цена. Единствената линия, която за нас наистина е червена, е една шепа хора да не продължават да ограбват българския народ.

Радев отправи отново въпрос към Петков дали са склонни на разговор със всички партии, а Петков заяви:

Готови сме да говорим с абсолютно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK