Петков: Европейските партньори да ни подкрепят за бежанците

Снимка: БГНЕС

Това ще е едната тема на лидерските разговори, а другата ще е енергийната

Не може всяка страна самостоятелно да поема разходите по поемането на бежанския поток от Украйна. Това подчерта пред журналисти премиерът Кирил Петков преди началото на неформалната среща на върха във Версай. Европейските партньори трябва да ни подкрепят финансово – особено страните, които сме близо до конфликта, призова министър-председателят.

По думите му това ще е едната тема на лидерските разговори, а другата ще е енергийна. Петков изрази мнение, че не би се стигнало до спиране на руския газ, но, ако все пак това стане, България ще спре експорта на ток: „Виждам разбиране от европейските колеги, че в такава екстремна ситуация това би било възможно“. Премиерът не се ангажира със срокове кога България ще е независима от руските енергийни източници, но подчерта, че ще се правят големи инвестиции във ВЕИ мощности и батерии.

Посоката е за хората, които бягат от войната и ако може да поемем някакъв грантов механизъм. Българските интереси за мен са приоритет, заяви премиерът Кирил Петков.

Мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога. Колкото повече сме увеличили ЕС на изток, толкова по-голяма е безопасността за нашата страна, защото така ние няма вече да сме гранична страна и се увеличава нашата сигурност, каза още Петков. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK