Пети ден изтича амоняк от дерайлиралите до Пирот цистерни, водите на Нишава сменят цвета си

Снимка: Портал Пирот плюс

Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк

Водите на река Нишава на места се оцветяват от амоняка, който изтича от една от 4-те дерайлирали цистерни след жп катастрофата при Пирот. 

Жителите на близките населени места, а дори и тези в Бела паланка и за Ниш, се притесняват дали водата ще е годна за употреба, каза тази сутрин за БНР журналистът от онлайн портал в Пирот Ненад Паунович. 

Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк, като той се излива в река Нишава. Властите обявиха, че това не създава екологични проблеми, но посъветваха водата от собствени водоизточници по поречието на Нишава да не се употребява.

На мястото и в участъка на катастрофата са разследващи органи и експерти, които изясняват причините, довели до катастрофата с 21  цистерни ямоняк, произведен в Девня, България, които е трябвало да бъдат доставени на завода за изкуствени торове в гр. Шабац, Сърбия. 

Най-вероятно причините са в трагичното състояние на железния път от Цабиробд до Ниш. Изтеглянето на незасегнатите при катастрофата цистерни закъм Ниш и Пирот още не започва, то ще отнеме около 15 дни, коментират експерти.

Ще трябва да бъдат докарани 4 нови цистерни, за да се прехвърли амонякът от дерайлиралите. От 15 часа сръбсо време вчера е пусната магистралата, Коридор-10, до Ниш и вече няма струване и колони от МПС в двете направления.

Зам-министър на транспорта: Над 20 товарни композиции изчакват в България заради дерайлирането на влака в Пирот

България не може да бъде обвинена за каквато и да било причина за тази катастрофа. Така заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски коментира влаковата катастрофа в Пирот, съобщи БГНЕС.

По думите му само товарът е български, а цистерните са германски и френски. В Димитровград влакът се приема от сръбската страна, допълни Папукчийски.

В момента на територията на България има над 20 товарни влака, които изчакват с направление Сърбия, но връзката е прекъсната заради инцидента.

Очаква се в Сърбия да се предприемат мерки по възстановяване на движението, но не могат да декларират, че в рамките на деня ще се справят и да възстановят движението, каза Папукчийски.

Не повече от 2 до 4 влака на денонощие могат да бъдат пренасочени през Дунав мост.

Заместник-министър Папукчийски очаква най-късно в утрешния ден да бъде възстановено преминаването в района на Пирот. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK