Пеевски иска да смени Денков за месец

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Борисов и Йорданов с коментари за Бюджета и държавните земи

Николай Денков не си върши работата като премиер, критикувам го, за да започне да работи - седи в уютното си кабинетче, нещо разпорежда онлайн - това е несериозно. Хората бедстват 4 дни без ток, той нищо не прави, да си върши работата и да не се занимава с парламента. Денков има по-ниско доверие от кабинета на Виденов, това нормално ли е? Ако той не може да се справи, аз да отида за 1 месец да му свърша работата и ако рейтингите са по-високи - ще остана.

Това коментира днес Делян Пеевски, часове след като изпрати писмо до премиера с критики към работата му.

В коридорите на Народното събрание, Пеевски заяви още:

Няма нищо фатално, ще има бюджет Здравната каса, да не се напряга прекалено премиерът, да си върши другата работа, която не я върши, виждате какво се случва с хората. За онколекарствата ни притесняват тези обществени поръчки, имаме неща, нека да ги разглеждаме спокойно и ще ги обявим.

Той коментира и две теми. За евентуалното вето на президента върху Закона за държавния бюджет, който акт Пеевски нарече "абсурд", както и за продажбата на земи от държавния фонд:

Държавата трябва да има държавна земя, защо ще я разпродава, това е абсурд.

Критики Денков получи и от председателя на ПП ГЕРБ – Бойко Борисов.

На премиера Денков мога да му кажа, че хората се изпотрошиха по заледените улици на София, така че рискът за здравето на хората беше там.

Бюджет 2024 Борисов коментира така:

Ние не сме против бюджета. Смущава ни, че се забранява откриването на нови болници и обществените поръчки за онколекарства, които отиват директно в Касата. Искаме министърът да си носи пряка политическа отговорност. Въздържахме се, за да може в зала да питаме защо искат обществените поръчки да идат в НЗОК и защо забраняват нови клинични пътеки.

А за ветото над приетия от МС Закон за бюджета, лидерът на ГЕРБ каза:

Финансовият министър на президента Радев се казваше Асен Василев. Всеки да си поема отговорност за „авантюрите”. Направени са корекции в последната седмица на бюджета и те са в правилната посока. Мисля, че централният бюджет ще бъде подкрепен.

Относно възможността за продаване на земи от Държавния поземлен фонд Борисов обяви:

Има земи, които не се ползват, това може да се разгледа, но не и да се разпродават плодородни земи.

Тошко Йорданов, председателят на ПГ на ИТН, също не остана безучастен към обсъжданите в НС теми.

Знаете, че Асен Василев увери, че няма да има продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд. На страница 3 от едно от становищата на министъра на земеделието, изпратено към Асен Василев, е упоменато, че през 2025 г. това се предвижда. Предвижда се постъпване на 340 млн., а ще е необходима продажбата на близо 700 000 декара, което представлява 1/5 от държавния поземлен фонд.

А за създаването на комисия за разследването на Министерството на електронното упрвление, Пеевски каза:

Не подкрепихме идеята за създаване на комисията, защото преценихме, че има разследващи органи, така както не подкрепихме и другата комисия за разследване на МВР. Трябва да оставим прокуратурата да си върши работата.

Борисов бе лаконичен:

Има служби, които да водят разследване. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK