Паскалев: Не се чувствам подготвен за кандидат-президент

Снимка: Infomreja.bg

Не се чувствам подготвен за кандидат-президент. Това заяви Костадин Паскалев на пресконференция след първото изнесено заседание на Изпълнителното бюро на БСП, проведено в Благоевград.

"Всеки път като наближат избори името ми започва да се търкаля в публичното пространство. Не, не се чувствам подготвен и ви го казвам съвсем искрено", увери журналистите бившият градоначалник.

На въпрос за евентуални номинации от партийните структури в негова подкрепа, той отговори с риторично питане: "Ако една религиозна общност ме издигне за мюфтия, трябва ли да приема?". 

Вътрешнопартийното допитване, което ще стартира в събота на пленума на Националния съвет на БСП, Паскалев определи като анкетно проучване за очертаване профила на кандидатурата за президент.

"Трябва да стане ясно какъв кандидат си представят нашите организации - дали да е член на БСП, дали да е лява или по-широка кандиатура. Другите важни въпроси са под каква форма да бъде издигнат самият кандидат и кой би могъл да е обединителната фигура с максимална подкрепа", коментира Паскалев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че на този етап не е обсъждана тяснопартийна кандидатура.

"Ако отговорът на партията е за широка лява кандидатура, ще поканим на разговор всички лявомислещи партии, коалиции, граждански сдружения, НПО за обща кандидатпрезидентска двойка, зад която да застанат и хора извън БСП. Моето лично мнение е за широка лява кандидатура", каза Нинова. 

Предложението на Изпълнителното бюро към местните организации по места е да започнат формиране на ясни позиции по всички въпроси на местното самоуправление - данъци и такси, капиталова програма, европейски проекти, инфраструктура, образование, здравеопазване, социални дейности, култура. 

"Може да имаме фойерверки по отношение на развитие на културно-историческото наследство и културата на една община, но какво се случва с културните институти и културната среда е нещо друго. Справка - Благоевград", заяви Костадин Паскалев. 

Той коментира и санирането в областния център, който държи лидерската позиция в националната програма за енергийна ефективност. 

"Благоевград може да е първенец по санирани сгради, но някой трябва да обясни защо в Благоевград цената е с над 40 % по-висока от тази в другите области на страната, на какви цени се взимат поръчките, какво е качеството на изпълнението, защо има обжалвания и кой дава повод за това", хвърли Паскалев ръкавицата към настоящия кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов. 

Той подчерта, че за ръководството на БСП е особено важна позицията на структурите по места и засилване на тяхната опозиционна дейност. 

"В момента БСП е на етап изработване на цялостен алтернативен план за развитието на България, който се изготвя съвместно с експерти, учени, интелектуалци, граждани. Срокът, който сме си поставили, е до края на годината", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

Тя цитира социологическо проучване отпреди дни, според което около 64 % от българските граждани не са доволни от сегашното управление на страната. 

"Трябва да имаме алтернатива, която да предложим на тези хора. Да им кажем: Имате статуквото на ГЕРБ, ние ви предлагаме промяна. Изборът е ваш", каза още Нинова. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK