Партийната организация на БСП - Раждавица, отбеляза 100-годишен юбилей

Снимки: БСП - Кюстендил

"Това е ден на гордост от постигнатото и признателност към първооснователите на партията. Сега преди изборите тези хора са ни пример за нуждата от повече държавност в България и една променена Европа на ценностите“, това написа председателят на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова в поздравителният си адрес до ръководството на партийната организация в с. Раждавица, чиято 100 - годишнина тържествено бе отбелязана на 6 април в читалище "Светлина".

Сред десетките гости на събитието бяха Валери Жаблянов, народен представител от 10 МИР Кюстендил и член на ИБ на БСП, Калоян Паргов - член на ИБ на БСП и председател на Софийската  градска организация на партията, инж.Росен Раденков, председател на ОбС на БСП-Кюстендил, Ивайло Петров - областен координатор на БСП – Кюстендил, кметовете на с.Соволяно Пламен Илиев и на с. Нови чифлик Гюла Малчова.

Поздравителен адрес към присъстващите беше изпратен и от народният представител д-р Иван Ибришимов.

Преди тържествената част гостите на празника поднесоха венци и цветя на трите исторически места в с. Раждавица – къщата на Гоге Шопов, където е основана партийната организация и паметниците на Никола Стаменов и Аспарух Плачков, най-младият партизанин от Кюстендилския партизански отряд, убит едва на 16 г.

С доклад на домакина – кметът на с.Раждавица Стоян Раждавички, в киносалона на читалището започна празничната част, в която бе дадена думата и на гостите.

Народният представител Валери Жаблянов поздрави социалистите в с. Раждавица като подчерта, че не са много организациите с 100- годишна история, особено като тези в нашата партия, поставила си за цел благосъстоянието на държавата, социалното равенство и равенството между хората.

"Днес честваме тази годишнина от партийната история на една малка част от нашата партия, възникнала обаче в резултат на шествието по нашите земи на една голяма идея. Идеята за социалното равенство, идеята за новото общество, което има пред себе си един велик идеал – това е идеалът за равноправието на човека. Пожелавам  Ви, на нас  и на Вас, сили да отстояваме нашия идеал, да го постигнем и да го предложим на бъдещите поколения", каза в приветствието си Валери Жаблянов.

Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов отбележи, че на активността на нашите предшественици дължим непреходността на социалистическият идеал и затова ние трябва да продължим свещеното им дело.

"Предстоящите Европейски избори ще определят не само посоката на Европа, една Европа не на 2 скорости, не разделена на север и на юг, на изток и на запад, не Европа на двойните стандарти, не Европа на крайните периферии като България, които са на последно място във всички класации, а една социална Европа, справедлива, една Европа с балансирано развитие. Казвам всичко това, защото тези избори са залог за бъдещето на България не само от гледна точка на техния резултат. Използвам факта, че сме се събрали тук по повод този хубав празник, да ви приканя в следващите месец и половина да бъдем неуморно активни, за да можем на 26 май да направим първата решителна крачка към демонтиране на това управление", заключи Калоян Паргов.

Инж. Росен Раденков – председател на ОбС на БСП каза: "Този празник е на всички социалисти, не само от общинската организация, но и от страната. Това тържество е в потвърждение на непреходността на социалистическата идея за равенство и достоен живот на всички. Нашата партия не е лидерска партия и доказателство за това е, че съществува повече от 100 години, подчинена  на онези, същите демократични принципи, както в началото. От нас зависи как ще продължи тази история. С наближаващите избори 2019 година  ще е съдбоносна за България и затова дали реалната демокрация ще се завърне в страната".

Накрая думата взе Тодор Гогов, последният жив партизанин от региона, свързан с историята на партията в с.Раждавица, не само като роднина на Гоге Шопов, но и като дългогодишен член на БСП от селото, а също така и живата памет на отминалите събития.

След официалната част музикален поздрав към присъстващите отправи танцов ансамбъл ,,Пауталия“ с художествен ръководител Валентин Кенов.

Партийната организация  на БКП в село Раждавица е основана през 1919 г. от 15 жители на селото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK