Парламентът в Скопие започва обсъждане на конституционните промени

Гласуване в парламента в Скопие Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дебатите трябва да завършат до 31 август

Днес парламентът на Република Северна Македония започва обсъждането на конституционните промени, които внесе кабинетът на премиера Димитър Ковачевски. Промените, с които българите трябва да бъдат вписани в конституцията, са условие за провеждането на втората междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, припомня БНР.

Ден преди заседанието на парламента в Скопие, министърът на външните работи Буяр Османи призова народните представители да гласуват конституционните промени и да осигурят европейско бъдеще за страната. За приемането на конституционните промени е необходимо мнозинство от две трети, т.е. гласовете на 80 народни представители, но опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че няма да подкрепи "конституционни промени под български диктат".

Премиерът Димитър Ковачевски отново предупреди, че заради действията на опозицията, преговорите за еврочленство може да се забавят:

„За първи път ветото може да не дойде от чужбина, а отвътре“, каза Ковачевски.

В края на юли всички министри от албанската формация "Демократически съюз за интеграция" подадоха оставки. Целта е да бъде получена подкрепата на опозицията за конституционните промени. Външният министър Буяр Османи, който също е сред подалите оставка членове на кабинета, обясни с пост в социалните мрежи, че оттеглянето на министрите ще влезе в сила веднага след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в конституцията. Едно от многобройните условия на опозиционния лидер Христиан Мицкоски неговата ВМРО-ДПМНЕ да гласува промените е албанската партия да напусне правителството.

Според правилника за работа на парламента дебатите трябва да завършат до 31 август.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK