Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни

Снимка: БГНЕС

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев и отново гласуваха върнатите за ново разглеждане разпоредби от Закона за личните данни, предаде репортер на БГНЕС.

С ветото си държавният глава възрази срещу установените с § 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, счита президентът.

По време на дебатите обаче управляващите от ГЕРБ преминаха в контранастъпление. „Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат“, обърна се Десислава Атанасова към държавния глава. „Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти“, продължи с критиките тя, визирайки съветника на президента Борислав Цеков, срещу когото има съдебно решение за глоба в размер на 10 хил. лв. За пример управляващите дадоха и Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминацията, също осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

От ГЕРБ настояха и двама да бъдат освободени от заеманите от тях постове. „В противен случай ще изглежда като висш пилотаж на лицемерие“, аргументира се Десислава Атанасова. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK