Парадът на победата ще се проведе на 24 юни

Снимка: Алексей Николски / пресслужба на президента на Руската федерация / ТАСС

В същото време походът на "Безсмъртен полк" е предвиден за 26 юли, Деня на ВМС

Руският президент Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу обяви, че Парадът на победата ще се проведе на 24 юни. 

"Поръчвам ви да започнете подготовка за военния парад в чест на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война в столицата на Русия Москва и други градове. Ще направим това на 24 юни, деня", нареди държавният глава.

Путин инструктира Шойгу да прецени рисковете за здравето на участниците в парада. "Поръчвам ви да осигурите най-строгите изисквания за безопасност по време на подготовката и провеждането на парада. Рисковете за всички негови участници трябва да бъдат сведени до минимум и по-добре да бъдат премахнати", каза Путин.

Президентът обясни, че смята за възможно да се вземе такова решение, като се има предвид, че ситуацията в повечето региони на страната и в самите въоръжени сили остава стабилна след преминаването на пика на К-19. Той отбеляза също така важността на факта, че „през всичките тези трудни седмици и месеци в армията продължи военната подготовка, най-важните задачи за осигуряване на отбраната на Русия бяха решени, а личният състав, наборници от тази година, благодарение на предварително предприетите превантивни мерки, бяха защитени максимално от заплахата от разпространението на зараза“.

Държавният глава не уточни дали парадът ще се проведе с публиката.

Като насрочи парад по случай 75-годишнината на Победата на 24 юни, Путин отбеляза, че по обективни причини няма да е възможно да се осигурят строги изисквания за сигурност в случай на похода на Безсмъртния полк, който обединява милиони граждани в едно формирование. "Когато има непрекъснат поток от хора по улиците на нашите градове, невъзможно е да се поддържа разстояние", каза Путин.

"Ето защо предлагам все пак след парада да тръгнем към Безсмъртния полк, но след още един месец по-късно, а именно 26 юли. Това е още един ден от нашата военна слава - в Деня на руския флот", каза Путин, като нареди да се проведат в същия ден традиционните военноморски паради в основните бази на руския флот. 

Президентът увери, че властите внимателно ще разгледат развитието на ситуацията и ще оценят възможните рискове. „Разбира се, ако според експертите не е възможно да се гарантира напълно сигурността, тогава ние ще вземем решение за евентуалното прехвърляне на похода на Безсмъртния полк на други, по-късни дати", каза Путин. 

"В този случай, разбира се, ние ще се ръководим само от отговорен подход. Животът, здравето и безопасността на хората са основната, безусловна ценност за нас", заключи държавният глава.

През 2020 г. общоруската акция „Безсмъртен полк“ за първи път напълно се проведе в отдалечен формат във връзка с пандемията на коронавирус. Общо бяха получени около 3 милиона заявления за участие в онлайн шествието. Маршът "Безсмъртен полк онлайн" беше излъчен на сайта polkrf.ru, както и в социалните мрежи VKontakte и Odnoklassniki и в онлайн киното Okko./ ТАСС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK