Папата предлага двуседмично великденско примирие в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През този период католиците и православните християни честват Великден

Папа Франциск призова за двуседмично примирие в зоната на военните действия в Украйна и в анексираните от Русия области, съобщава ТАСС.

Леонид Севастянов, председател на Световния съюз на староверците, обясни, че предложението на главата на Римокатолическата църква е прекратяването на огъня да влезе в сила от 9 април, по време на великденските празници за католиците и за православните християни.

"Следващата седмица е католическата Великденска седмица, а след това ще последва православната Великденска седмица. Папата току-що ми каза, че по този повод той предлага всички военни действия в зоната за специалната военна операция в Украйна да бъдат прекратени за две седмици - за седмицата на католическия и на православния Великден. От тази неделя и в продължение на две седмици да няма никакви офанзиви, всички да спрат да стрелят помежду си и да бъде обявено примирие", посочи Севастянов след личен разговор с папата.

Той подчерта, че този въпрос е много важен за папа Франциск, който го е помолил да заяви това от негово име.

"Моля, уведомете всички за това", цитира Севастянов думите на папа Франциск.

Тази година Католическата църква празнува Великден в неделя, 9 април. Православните християни го празнуват седмица по-късно - на 16 април.

През януари руският патриарх Кирил призова за рождественско примирие в района на специалната военна операция в Украйна на 6-7 януари. Впоследствие президентът на Русия Владимир Путин разпореди на армията да прекрати огъня по цялата линия на бойните действия в зоната за специална военна операция за този период. Украинската страна отказа да спазва примирието. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK