Папа Франциск се застъпи за създаването на независима палестинска държава

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папата подчерта, че се надига нова вълна на антисемитизъм

Необходимо е да се създаде независима палестинска държава, за да се сложи край на войни като настоящата в Близкия изток. Това заяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Той отправи и призив Йерусалим да получи специален статут. Главата на католическата църква изрази надежда, че регионалният конфликт няма да се разрасне.

Според него двата народа трябва да живеят в хармония в две независими държави, Израел и Палестина, като това е базирано на Споразуменията от Осло от 1993 г.

През 1993 г. израелският министър-председател Ицхак Рабин и лидерът на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат си стиснаха ръцете относно споразуменията от Осло, установяващи ограничена палестинска автономия.

Папа Франциск посочи, че е уплашен от случващото се в Близкия изток. Той е притеснен за това, как може да приключи войната. Според него ескалацията на военните действия би отнело живота на стотици, дори хиляди невинни хора.

Папата подчерта, че се надига и нова вълна на антисемитизъм, като голяма част от нея остава скрита.

Войната между Израел и Хамас, не трябва да кара хората да забравят други конфликти, включително в Украйна, Сирия, Йемен и Мианмар, каза още главата на католическата църква. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK