Паметна плоча в чест на първия кмет на Неврокоп - Пейо Яворов, откриват в Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg, архив

Паметна морена в чест на първия кмет Пейо Яворов ще бъде открита на ул. „Търговска“ в Гоце Делчев в рамките на празничната седмица, посветена на 100-годишнината от Освобождението на гр. Неврокоп от турско робство.

Каменните блокове вече са аранжирани от специално нает художник, който днес ще постави върху тях символичен надпис в памет на войводата поет Пейо Яворов.

Официалното откриване на мемориала ще бъде утре – 19 октомври, точно на датата, на която през 1912 година е бил освободен град Неврокоп.

От община Гоце Делчев са категорични, че сега, след като градският парк вече е охраняем, ще се заемат с възстановяването и на поломения преди години от вандали бюст паметник на Пейо Яворов и той ще бъде върнат на обичайното му място, в парка.

Първият кмет на Неврокоп е взел участие и в освобождението на града. Според историческата справка, която се съхранява в Гоце Делчев, на 5-и октомври 1912 г., когато гръмват първите пушки на освободителната война, командваният от генерал Стилиян Ковачев Първи пловдивкски полк преминава през границата и четата на Пейо Яворов участва в освобождението на градовете Якоруда, Банско и Разлог.

Именно в Банско Пейо Яворов получава задачата да поведе четата си през Пирин и да участва в освобождението на Неврокоп. Рано сутринта на 18 октомври четата му тръгва за града, но по пътя води ожесточено сражение с турския аскер, който, победен, се изтегля към планината.

На 19 откомври към 10 часа сутринта освободителите  влизат в покрайнините на сегашния град Гоце Делчев, където населението ги посреща с почести. Четите, включително и тази на Пейо Яворов, се събират в изоставения от турците конак и там правят план за последващи освободителни действия.

Същият ден от север пристигат и колоните на водения от ген. Ковачев Първи пловдивски полк и заедно с вълната от ликуващи местни жители, дошли от селата в целия регион, стъпват на площада в приглушения от камбанен звън Неврокоп.

Докато войниците се настаняват на така наречения тогава житен пазар, изпълнен с голямо множество от хора в една от стаите на конака се провежда кратко съвещание, на което войводите на четите и самият Яворов докладват на ген. Ковачев за обстановката в освободения град.

Тогава именно ген. Ковачев предлага за кмет на Неврокоп Пейо Яворов, като събралото се множество единодушно го одобрява и така без избори е назначен първият кмет след освобождението.

Паметната морена, която тържествено ще бъде открита утре в Гоце Делчев, ще напомня за поколенията за събитията от 18 и 19 октомври 1912 г. и за назначения от народа първи кмет на град Неврокоп Пейо Яворов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK