Паметна плоча на Пере Тошев откриха в центъра на Благоевград

снимки: Община Благоевград

Паметна плоча на Пере Тошев бе открита на едноименната улица в центъра на Благоевград. Поводът за откриването бе 150-годишнината от рождението на Пере Тошев – български просветител и деец на македоно-одринското освободително движение.

Инициативата е на Община Благоевград съвместно с Регионален исторически музей, Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“, Държавен архив-Благоевград, ВМРО – Благоевград.

Откриването на паметния знак на улица „Пере Тошев“ бе съпроводено от почетен караул  на военно формирование 26400.

На събитието присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС  Радослав Тасков, председателят на ВМРО – Благоевград  Георги Васев, внукът на Пере Тошев – Николай Тошев, представители на културни институции в града, много граждани.

„Не можем да си позволим лукса да не помним нашата история, нашите герои. Когато в днешно време се създават нови държави, те могат да имат бюджет, могат да имат средства, територия, но много трудно могат да имат история. Наш дълг е да пазим нашата история, защото когато един народ не помни историята и нейните герои, той няма как да има и бъдеще. Поклон пред Пере Тошев“ – заяви в поздравителното си слово кметът Камбитов.

На наследниците на Пере Тошев кметът обеща да предостави копие от архива на Александър Пелтеков, в който има лична кореспонденция на Пере Тошев.

За делото на Пере Тошев говориха още Георги Васев и внукът на революционера - Николай Тошев, който бе пристигнал от София, за да присъства на тържеството.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK