Палестинци, работили в Израел и окупирания Западен бряг, бяха върнати в анклава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тези, които са от Северна Газа, трябва да останат на юг

Хиляди трансгранични работници от ивицата Газа, наети в Израел и на окупирания Западен бряг, бяха върнати в палестинския анклав, съобщиха журналисти от Ройтерс.

Част от работниците са се прибрали в Газа през граничния пункт с еврейската държава "Керем Шалом", който се намира източно от "Рафах" - граничния пункт на обсадената ивица с Египет, заявиха те.

"Тези работници от Газа, които са се намирали в Израел в деня на избухването на войната, ще бъдат върнати в Газа", съобщи снощи канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Работници, върнали се в палестинския анклав, казаха, че след нападението на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел са били задържани и подлагани на унизително отношение от израелските власти. Някои още имаха стикер с номер на краката си.

"Служехме им, работехме за тях, в домове, ресторанти и по пазарите - с най-ниско заплащане и въпреки че ни унижаваха", каза Джамал Исмаил, работник от бежанския лагер "Магази" в централната част на ивицата Газа.

Тези работници, които са от райони в Северна Газа, ще трябва да останат на юг, след като снощи израелските сили обявиха, че са прекъснали напълно пътищата между двете части на ивицата, заявиха палестински представители.

Източници на Ройтерс от палестинските здравни органи съобщиха, че през изминалата нощ осем палестинци са били убити при отделни инциденти на Западния бряг, а един е издъхнал от рани, получени в предишните дни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK