Пак удължиха протестите в Гърмен, до 15 юни трябва да бъдат съборени 64 къщи

снимка: infomreja.bg, архив

На 15-и юни изтича 14-дневният срок за първите 64 връчени покани от ДНСК на ромите от гърменския квартал "Кремиковци" за доброволно събаряне на незаконните къщи и колиби.

Досега са съборени само покривите на две постройки и в гетото не се усеща никаква нагласа или желание от страна на ромите да изпълнят доброволно поканите за премахване на незаконното строителство.  

Броят на разпратените от ДНСК покани на този етап е 84, като процедурата ще продължи, докато бъдат връчени всичките 124 покани на собствениците с незаконно построени къщи в "Кремиковци", съобщи кметът на общината Минка Капитанова. 

Тя коментира, че връчените покани са с различни срокове на изпълнение, тъй като те започват да текат от деня на връчване на постановеното решение на ДНСК.

Междувременно във вторник Инициативният комитет на протестиращите жители от Гърменско внесе ново искане за продължаване на мирните шествия до 16 май, когато изтича 14-дневният срок за доброволно събаряне на първите 64 връчени покани на роми от гетото.

Според последващите законови процедури, които предстои да извършат на 16 юни ДНСК и РДНСК - Блгоевград, са констативен протокол за спазване на поканите за събаряне, установяване броя на собствениците, доброволно съборили незаконните си постройки, изготвяне на оценка за принудително събаряне на неизпълнените покани и изпращане на оферти до фирми, които да извършат срутването принудително. 

Вчера сутринта на среща между ГЕРБ, Патриотичния фронт и министъра на вътрешните работи в парламента заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че парламентарната група на партията е за стриктното прилагане на закона и премахване на всички незаконни постройки в ромския квартал на Гърмен.

Българското законодателство е валидно за всички  граждани на Република България и то трябва да се спазва от всички граждани, подчерта Цветанов.

Никой обаче от дебатиращите в Народното събрание проблема с незаконното строителство в кв. "Кремиковци" не посочи какви санкции предвижда законът за виновните, дпуснали строителния хаос и слабия административен контрол не само в гетото в Гърмен, а и във всички общини в страната.

Цветан Цветанов заяви още, че процедурата по събарянето на 124-те незаконни къщи в Гърмен е била спряна по време на правителството на Пламен Орешарски и възстановена през настоящата година.

 

КОМЕНТАРИ

До Гърмен21:54 - 14.06.2015
Госпожица Минка Капитанова да не се разхожда всяка вечер с протестиращите като разгонена крава, ами да си реши проблема. По телевизията казаха, че общинска администрация трябва да се справи със създалото се положение. Защо гърменлии не проумяват, че госпожицата не прави нищо Кога е излязла пред тях ясно и гласно да каже,, Аз това ще направя' и т н. Гърменлии, Кравата Минка не прави нищо защото, иска от ромите някой и друг глас. Я направете една жива верига около общината и да не давате никой да излезе. Защо вярвате на една невежа кметица не знам.
до тъпотията завистлива по горе14:47 - 12.06.2015
А бе що не си гледаш болното здраве за какъв вестник говориш бе човек ако имаш претенции към некъв вестник пиши им го на тях кво ни занимаваш с глупости .Я се осведоми първо къде си прочел това заглавие тогава коментирай в сайта на Инфомрежата ,щото те са си № 1
Do redaktorite!!!01:11 - 12.06.2015
zashto ne si zakriete vestnika , tragichni ste , imam chustvoto , che se pishe ot deca v deckata gradina , Eto izvadka "Гърменско внесе ново искане за продължаване на мирните шествия до 16 май, когато изтича 14-дневният срок за доброволно събаряне " kak to I drugite statii sa palni s pravopisni greshki
Милен Милеов22:44 - 11.06.2015
Защо не дойде и една проверк и в гр.Коериново да видят и тук колко незаконни ромски къщи има.

FACEBOOK