Овладяват популацията на безстопанствените кучета в Благоевград

снимка: infomreja.bg

Общинският съвет прие предложените от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов Наредба и Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Благоевград. След гласуване на днешната редовна сесия местните парламентаристи гласуваха „за” спешни мерки и решаване на проблема с безстопанствените кучета.

Градоначалникът заяви, че проблемът с безстопанствените кучета е сериозен, но той не е само на територията на общината, но и в цялата страна. Той допълни, че около 95 % от бездомните кучета са били домашни, но впоследствие стопаните са ги пуснали на улицата. Кметът Камбитов бе категоричен, че до 15 дни трябва да бъде насрочена процедура за избор на изпълнител за строежа на приюта за безстопанствени животни в землището на село Церово.

Общинските съветници подкрепиха мнението му и поздравиха общината за направената крачка в тази посока. Към Наредбата и Програмата за овладяване на популацията на бездомните кучета някои от местните парламентаристи предложиха да бъде реализирана информационна кампания сред населението, други заложиха на съвестта на гражданите, които да подават сигнали за изоставени кучета на горещия телефон на общината 073/ 88 44 34.

Основната цел на приетата Наредба е да регулира условията и реда, по които ще се изпълняват мерките, заложени в „Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Благоевград”. Ще бъдат регламентирани взаимоотношенията между институциите, неправителствените организации за защита на животните, собствениците на кучета и останалите жители на територията на общината.

Предвидени са комплекс от мерки за намаляване популацията на безстопанствените кучета до количества, гарантиращи безопасността и здравето на хората, комфорта на градска среда  и европейския имидж на Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK