ОУ "Никола Вапцаров" - с. Копривлен, чества 100-годишен юбилей и патронен празник

Директорът Александър Белчев: Всекидневно предаваме Вапцаровите ценности на нашите ученици

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

Скъпи родители, учители и ученици,

Днес е ден, в който отдаваме чест на българския гениален поет, признат не само у нас, но и в чужбина - Никола Вапцаров, който е патрон на нашето училище.

Горди сме с името, което достойно носим, и всекидневно предаваме Вапцаровите ценности на нашите ученици, които старателно следват неговия пример и модел на морал, родолюбие и уникално човешко поведение.

Поетът Никола Вапцаров е роден в гр. Банско, в семейството на пиринския войвода Йонко Вапцаров и съратник на Яворов. Той идва в българската литература с една болка на ожесточение и омраза към бедите, застигнали българския народ, които той е преживял в периода на Първата световна война по време  на израстването си.

Така Вапцаров се налага като млад писател с национална величина и е наречен Поетът на морето и машините. Той е съвременник на бедите на българския народ и е въоръжен с патос, вяра, реализъм и с упрек към социалната несправедливост, които преживява  заедно със собственият си народ. Възпитан в справедливост и родолюбие, той дава простор на художествения си усет и на света, наситен с нежност, хуманизъм и нравственост.

Неговото творчество е вълнуващо, защото той е един ярък талант, който ни завеща лирика, вълнуваща ни и днес. Социалната му ангажираност е категорична, но неговият живот е живот тежка одисея.

Убит от Закона за защита на държавата, безпощадно разстрелян на стрелбището в София. Посмъртно амнистиран след 44 г. през 1952 г., и получил посмъртна премия - Международна награда на мира от Световния съвет.

Нашето училище вече 100 години носи името му с достойнство и гордост. Нека си припомним неговата нежност и чистота, написани за жена, а същевременно и като прощално звучи, навярно предугаждал съдбата си:

Понякога ще идвам във съня ти,
като нечакан и неканен гост.
Не ме оставяй ти отвън на пътя,
вратите не залоствай.

Ще вляза тихо, кротко ще приседна.
Ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се насита да те гледам
Ще те целуна и ще си отида.

 

Александър Белчев

Директор на ОУ „Никола Вапцаров” - с. Копривлен

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK