Отварят граничния пункт между Газа и Египет

Снимка: Infomreja.bg

Израел и тази нощ продължи с въздушните удари по севера

Чуждестранните граждани, които се намират в сектора Газа, могат да го напуснат тази сутрин, понеделник, 16 октомври, съобщава NBC с позоваване на представители на местните палестински власти. Граничният пункт "Рафах" ще бъде отворен в 9 часа сутринта.

Освен излизащи от анклава чужди граждани, в обратната посока ще влезе хуманитарна помощ. На пункта от няколко дни има колона от товарни автомобили, които чакат разрешение за достъп на територията.

Вчера за отварянето на пункта съобщи и президентът на Египет Абдел Фатах Сиси след разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, макар и да нямаше уточнението кога точно това ще се случи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън от няколко дни е в Близкия изток и ще направи ново посещение в Израел днес, съобщи Държавният департамент. Именно совалката на Блинкън се сочи за една от причините за отлагането на началото на израелската операция в самата Газа.

Държавният секретар беше вече в Израел, след което посети Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет. След лидерите, с които Блинкън се срещна, беше и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Израелските власти вчера вечерта обявиха, че са възобновили подаването на вода към южната част на Газа. The Times of Israel специално потвържди това с позоваване на правителствени източници. Това е първото смекчаване на пълната блокада, която Израел наложи на ивицата Газа на 8 октомври. Това обаче е и следващ знак за очакваната супохътна операция на израелската армия в северната част, както израелската армия предупреждава от няколко дни с призиви за евакуация на мирното население.

Израел и тази нощ продължи с въздушните удари по севера.

Едновременно с това Хан Юнис в южната част от сектора е залят от бежанска вълна. Стотици хиляди бежанци успяха да се доберат до него, въпреки обвиненията, че "Хамас" спира съзнателно колоните с автомобили, използвайки по този начин палестинците като жив щит. Само за 24 часа населението на града се е удвоило като брой, приемайки бежанци с коли, коне и каруци. По данни на местните власти 400 000 души са влезли в града. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//