Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите

Снимка: БГНЕС

Няма нужда от нови мерки, категоричен е здравният министър

Гражданите да бъдат абсолютно спокойни, към настоящия момент не се налага затягане на мерките или налагането на нови. Единствено, което ще продължим да правим, е да осъществяваме контрол.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавирус, предаде репортер на БГНЕС.

Към 7 октомври има 1033 случая с пациенти, хоспитализирани с коронавирусна инфекция, от които 53 са в интензивни отделения.

Броят на леглата за терапевтични грижи е 7307. За коронавирусно лечение, нуждаещи се от интензивни грижи разполагат с 1108 легла.

Заетостта на леглата към настоящия момент е 5% от пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Към днешна дата общият брой на деца и ученици, дали положителен тест за COVID-19, са 101, 3268 са карантинирани.

Положителните на инфекцията учители са 133, карантинирани са 119.

От всички паралелки в училища на 1000 паралелки 3 са карантинирани и не ходят на училище, съобщи проф. Ангелов.

Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост по отношение на децата в училища, категоричен бе здравният министър. 

В Европа страната ни е на 24 място по брой заболели от коронавирус с 43,19 на 100 хил. и на седмо място по смъртност с 1,19 на 100 хил. Това обяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, допълва бТВ.

Данните са на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последните 14 дни.

„Въпреки значително нарасналите бройки, България запазва мястото си и като заболяемст, и като смъртност, защото значителен ръст на случаите има в цяла Европа“, уточни Кунчев.

Спрямо държавите от Балканския полуостров България се нарежда на 5 място по заболеваемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и на 4 място по смъртност след Босна Херцеговина, Македония и Румъния.

„Ръстът в ЕС на база седмична информация е +23%, което е абсолютно равно на ръста в България. Единствената страна с отрицателна тенденция е Дания“, отчете още доц. Кунчев.

Той уточни, че България все още е в зоната на най-светлия оранжев цвят и няма разлика в изискванията на други страни към нас, когато се пътува. В момента се изяснява защо Великобритания продължава да изисква 14-дневна карантина за пристигащите на Острова българи, каза д-р Кунчев.

Здравният министър д-р Костадин Ангелов успокои, че към момента не се налага въвеждането на нови мерки в страната срещу разпространението на коронавируса.

По думите му не са тревожни и данните за над 1000 настанени в болница към момента, от които 53-ма в интензивните отделения. Заетостта на леглата е 14% за консервативно лечение, а за интензивно – 5%, уточни министърът.

По думите му ниски са и нивата на заболеваемост в училищата и градините. Общият брой на  заразените деца и ученици е 101, а на карантинираните – 3268, учителите в детски градини и училища с коронавирус са 133, а под карантина – 119.

Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19. Това обяви още здравният министър, пише Нова телевизия.

Причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си. 

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

"Направили сме проучване в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 ден стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа", допълни д-р Пенчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//