Нощните заведения отново са отворени, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават. Новата заповед влиза в сила от утре. Това стана ясно от извънреден брифинг пред здравното министерство, съобщи БиТиВи.

Ако се повишат новите случаи в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации.

Според представители на бранша всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават.

"Не мислим, че ние сме развъдник на заразата. В момента единственият затворен бранш е този на нощните заведения, а заетите в него са 80 000", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Мотивът за искането им да отворят кръчмите и дискотеките е, масовото посещение на протестите. "След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията", допълни Алибегов. /news.bg/