Отново МС отпусна средства за гимназиите и даровитите деца

Снимка: Infomreja.bg

Решенията са взети на днешното заседание на министрите

Още 10 36263 лв. за осигуряване на дейности по 4 национални програми за развитие на образованието отпусна правителството. За осигуряване на заместващи учители в периода от юли до септември 202 3г. по НП „Без свободен час“ се осигуряват 342 614 лв. Средствата ще бъдат разпределени между в 352 училища и 79 детски градини, съобщават от Правителствената информационна служба.

По Национална програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ се отпускат 318 540 лв. Целта е създаване на условия за провеждане на софтуерно професионално образование и обучение в сътрудничество с университети и с работодатели от ИТ сектора. Към момента в две училища в Бургас (Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“) и Пловдив (Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“) се провежда обучение по програмиране за придобиване на професионална квалификация по професия „Приложен програмист“ със 758 ученици от Х, XI и XII клас.

За НП „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“ средствата са в размер на 209 О 19 лв. за 600 общински образователни институции и 1 436 учители. Целта е подобряване на здравословното състояние и превенция на рисковите социално значими и професионални заболявания. на учителите.

Национална програма „Професионално образование и обучение" се финансира с допълнителни 163 388 лв., които ще бъдат финансирани 7 общински професионални гимназии и средни училища. Това са: Средно училище „Владимир Комаров“ във Велико Търново, СУ „Христо Ботев“ и ПГ „Васил Левски“ във Враца, СУ „Отец Паисий в Кърджали“, столичното 97 СУ „Братя Миладинови“, Средно училище „Васил Левски“ в Стара Загора, русенската професионална гимназия по селско стопанство „К.А.Тимирязев“. В тях ще бъде модернизирана образователната среда за професионално образование и учениците ще имат възможност да работят с най-новото техническо оборудване и да придобиват професионални компетентности в реални трудови условия.

Две училища (СУ „Отец Паисий“ във Враца и СУ „Васил Левски“ в Кула) ще получат общо 2 702 лв. за разработването/актуализирането на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите от професии по професионални направления от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

Допълнителни 2 212 542 лв. за подобряване на материално-техническата база на професионални гимназии в различни области на страната одобри правителството. Средствата ще помогнат за обновяването и модернизирането на регионалната образователна инфраструктура в. България, което стартира по Оперативна програма ,,Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Средствата в размер на 110 967 966 лв. безвъзмездно финансиране по · оперативната програма предоставиха възможност на Министерството на образованието и науката да започне модернизацията на 103 училища в Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен райони, както и в София-град.

В процеса на изпълнение на дейностите по тяхното обновяване се установи недостиг на средства за изпълнението на ремонтите.

Одобреното от правителството допълнително финансиране ще позволи сградите и на тези гимназии да придобият нов облик, който ще допринесе за повишаване привлекателността и качеството на професионалното образование и обучение в страната.

Финансова помощ за ученици с предоставена временна закрила от У крайна, които се обучават в български училища, осигури правителството. Средствата са в размер на 108 400 лв. и ще бъдат преведени по бюджетите на общини за 2023 г.

С подкрепата ще се организира превоз от местата на настаняване до училищата и обратно за периода 01.12.2023 - 30.06.2024 г.

Причината за отпускането на помощта е, че семействата с предоставена временна закрила са настанени основно по хотели в курортите на Черноморието, където има недостиг на места в образователните институции. В областите Бургас и Варна са концентрирани най-голям брой деца и ученици от такива семейства.

Ученици с предоставена временна закрила на територията на Варна и Бургас - в с. Свети Влас, гр. Несебър, с. Равда и с. Ахелой, са приети във всички училища, в които физическата среда позволява. Поради тази причина ученици с предоставена временна закрила са записани в по-отдалечени училища.

За да се гарантира правото им на достъп до образование на училищата ще се осигурят допълнителни средства за организиране на транспорт от местата на настаняване до училищата и обратно.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2023 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г., приета с Постановление № 175 на Министерския съвет от 2023 г.

С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на ученици от общински и частни училища, които са придобили право на стипендия по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2023 година.

Средствата са в размер на 296 145 лева, като:

276 915 лева, са предназначени за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата;

17 550 лева са предназначени за изплащане на стипендия на ученици от общински училища.

Необходимите средства за изплащане на стипендиите, посочени в чл. 1 от проекта на постановление, са в рамките на разчетените за тази дейност, в централния бюджет средства за 2023 г.

Целта на предложения проект на постановление е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби.

Правителството одобри 79 131 905 лв. за осигуряване на безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети за всички ученици от VIII до XII клас. Те ще получават безвъзмездно и достъп до електронно четимите учебници. Ще бъдат осигурени и средства за учебници, учебни комплекти и за достъп до електронно четими учебници по учебните предмети майчин език, религия и хореография за всички ученици от I до XII клас, които изучават тези учебни предмети.

Това ще се случи от учебната 2024/2025 година. До сега се осигуряваха безплатно познавателни книжки за децата от I до IV възрастова група и учебници, учебни комплекти и достъп до електронно четими учебници по общообразователните учебни предмети за учениците от I до VII клас.

Целта е по този начин да се даде равен достъп до образование на всички ученици и да се гарантира достъпа им до качествено училищно образование.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK