Отново хаос във Франция, след като съдът даде зелена светлина на пенсионната реформа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

112 души са арестувани в столицата

Нови сцени на хаос се разиграха снощи във Франция, след като Конституционният съд даде зелена светлина на оспорваната пенсионна реформа. 

Палежи, безредици и сблъсъци с полицията белязаха снощните демонстрации в Париж, Рен, Гренобъл и други градове на Франция. 112 души са арестувани в столицата.

Опонентите на пенсионната реформа реагираха бурно на решението на Конституционния съвет, който валидира почти целия текст, включително повишаването на възрастта на пенсиониране.

"Нищо не е приключило" - предупреждава в открито писмо междусиндикалният комитет, чиито лидери отказват да се срещнат във вторник с президента Еманюел Макрон и отново го призовават да не прокарва закона.

"Няма победители и победени", текстът на реформата е достигнал края на един демократичен процес - заяви в реакция премиерът Елизабет Борн.

Законът може да бъде обнародван в 15- дневен срок, но социалистите вече се заканват да поискат проектозакон за отмяна на реформата. Предстоят нови общонационални протести на 20 и 28 април. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK