Отмениха глоба от 50 000 лева на мъж от Фъргово за незаконен добив на гнайс

Снимка: Infomreja.bg, архив

Съдът отмени 50 000 лева глоба на мъж от село Фъргово, община Сатовча, за незаконен добив на гнайс. Районните магистрати в Гоце Делчев прецениха, че няма достатъчно доказателства за нарушението и затова отмениха наказателното постановление, издадено от Министерството на икономиката.

Актът на И. Д. е съставен на 11 септември 2013 година. Тогава министерските чиновници го спипали да управлява багер „Либхер 902“, чиято кофа била пълна с със скалнооблицовъчен материал. На мястото имало още багер хидро-чук, марка „Лилхер“, без регистрационна табела и обозначителни знаци, и един товарен автомобил „Камаз“. Било установено, че мъжът няма договор за концесия за подобна дейност.

Проверката била провокирана след публикации в електронните медии за незаконен добив на тикли в общината. Затова двамата министерски чиновници ги командировали в Сатовчанско, за да търсят нарушители.

В землището на Фъргово те спипали И. Д. с багер, чиято кофа била пълна с тикли. Направили снимков материал, съставили акт на нарушителя и с това приключила проверката. Санкционираният мъж обаче обжалвал издаденото наказателно постановление за 50 000 лева в съда.

Според магистратите анализът на събраните по делото доказателства по никакъв начин не сочи по безспорен и категоричен начин жалбоподателят да е извършил вмененото му нарушение. Съдът приема, че към момента на проверката не е доказано, че И. Д. е извършвал добив.

По време на разпитите в съдебна зала министерските служители заявили, че единственият гнайс, който забелязали, бил този в кофата на багера. Те не видели да има реален добив на тикли. Освен това, дали заради незнание или небрежност, в съставения акт те не упоменали вида на добитите камъни, нито какво количество са.

В тази посока дава показания и полицейският служител от Сатовча, чието свидетелство съдът приема като обективно и безпристрастно, тъй като той е незаинтересовано лице. В съдебна зала той признава, че към момента на проверката не си спомня да е видял загребвания на багера. Според него машината просто е заравнявала пътя. Същото твърди и жалбоподателят, който е категоричен, че е пробвал машината и е подравнявал терена, който наскоро купил.

Обстоятелството, че е извършвано именно заравняване на притежаван от семейството на жалбоподателя имот се потвърждава и от останалия събран по делото доказателствен материал. Към делото има приложен протокол, изготвен от общинска комисия, според който на 4 септември 2013 година е извършила проверка в местността „Падини“ и е констатирала, че в момента на проверката добив на гнайс не се извършва. На площ от около 700 кв.м., част от частен имот, И. Д. е извършвал само подравняване на терена.

Според съда проверката на министерските чиновници е извършена изключително формално. Приема се, не е доказано извършено от И. Д. административно нарушение. При съставянето на акта и наказателното постановление са допуснати съществени нарушения.

Липсва подробно описание на извършения според наказващия орган добив на скалнооблицовъчни материали – гнайси, като не се сочи поне приблизително в какъв обем е този добив, предвид на показанията на служителите на МИЕ, че добитото е единствено това, което се е намирало в лопатата на багера, което е било цели камъни. Липсва яснота с какъв точно багер е извършен добивът.

Именно затова Районен съд-Гоце Делчев отменя глобата от 50 000 лева. Отменя и постановлението, с което на жалбоподателя са отнети в полза на държавата три багера и товарен камион.

Решението на съда може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Сатовча12:31 - 30.10.2015
Glasuval e za vojda
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK