Отлага се събарянето на незаконни постройки в Гърмен

Снимка: Infomreja.bg, архив

Временно се отлага премахването на незаконните постройки в ромския квартал на Гърмен, което беше насрочено за понеделник, 13.07.2015 г.

Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след получено по неофициален път писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по отношене на депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на бъларското правителство.

За необходимостта от временно отлагане на премахването са получени и писма от Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Хелзински комитет и др.

Изпълнението на заповедите за премахване на тези постройки са потвърдени от Върховния административен съд и подлежат на изпълнение от страна на административните органи.

Преди да пристъпи към изпълнението им, през месец май т.г., Дирекцията за национален строителен контрол е изпратила писма запитвания до дирекция „Социално подпомагане“ и Държавната агенция за закрила на детето относно възможността за осигуряване на социална услуга на засегнатото население. Информация за такава не е получена.

По-късно, на 3 юли т.г., директорът на „Социално подпомагане“ – Гоце Делчев е информирал, че са предложени съответните социални услуги – временно настаняване или „седмична грижа“ за децата на четири семейства, чиито сгради са премахнати. Членовете на тези семейства са отказали настаняване в социални жилища, като към настоящия момент те са настанени и живеят в домовете на техни роднини. Предложено е настаняване и на две семейства, чиито незаконни строежи бяха предвидени за премахване на 13.07.2015 г., но те също са отказали. 

Във връзка с подадени нови жалби против писма на ДНСК за възлагане принудителното изпълнение на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконните строежи на 10 юли 2015 г. Административен съд – Благоевград прекрати производствата по тях, като ги определи като неоснователни, поради недопустимост на подадените жалби, както и отхвърли искането за спиране на принудителното производство.

Жалбите бяха депозирани от упълномощени процесуални представители на Стоян Айдаров и Красимир Илиев, чиито семейства обитават двата незаконни обекта, предвидени за премахване на 13 юли.

От МРРБ обръщат внимание, че незаконните постройки в кв. „Кремиковци“, за които има издадени и влезли в сила заповеди за премахване, са опасни и застрашават живота и здравето на обитателите им, сред които има малолетни и непълнолетни лица. В тях не са осигурени нормалните за обществото хигиенни условия, тъй като липсват водоснабдяване и санитарни възли.

 

КОМЕНТАРИ

do strumadjiite19:21 - 14.07.2015
abe zashto ne pishete za zam oblastniqa asim ademov za specelenoto delo
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK