Откъде идват десертите

Снимка: Infomreja.bg

Историята на десертите може да се раздели, условно на 3 епоки - Средновековие, десертите на Тюдорите и модерни десерти. Всичко, което се яде след основно хранене или е сладко, може да бъде наречено десерт. За историята на най-обичаната част от менюто ни:

  • Десерти през Средновековието

През Средновековието богатите хора са яли десерти като консервирани плодове, желе и вафли, направени от тесто. Освен това италианците консумирали панетон от най-малко 15-ти век, но неговият произход се губи в легендите. Още римкляните пък включили яйцата в приготвянето на сладки вкусотии. През 16-ти век захарта е много скъпа, така че повечето хора използват мед, за да подсладят храната си.

Марципанът, също като основа за много десерти е измислен в Англия и става любим на Тюдорите, които го използвали за ядивни склуптори.

  • Десертите на Тюдорите

Те оказват особено влияние в кулинарията, защото и до днес десертите поднасяни на техните трапези, са едни от най-любимите.

На Коледа Тюдорите се наслаждавали на пайове, но те имали много по-голямо значение, отколкото днес, тъй като съдържали 13 съставки, които да представляват Исус и апостолите. Хлябът и пудингът се превръщат в общо ястие през 17 век. Междувременно хората в Англия започнали да ядат кисело мляко още през 17 век. Тогава се разпространила и модата да се консумира сладолед.
През 18-ти век хората започнали да ядат дреболии, подобни на модерния десерт. Мусът, също е древен десерт, станал модерен през 18 век.

  • Модерни десерти

През 19-и век пудингите поемат модерната си "сладка" форма. Освен това през ХІХ век, с Индустриалната революция започна масовото производство на торти и желе. През 1837 г. Алфред Бърд изобретил пудра на прах. Освен това през 19 век са изобретени нови десерти. Междувременно Нанси Джонсън е измислила ръчна машина за сладолед през 1843 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK