Откриват регулярната музейна работилница за деца на тема "Измерване на времето древността"

Снимка: РИМ - Кюстендил

Утре се открива регулярната музейна работилница за деца озаглавена "Измерване на времето древността" в Регионален исторически музей - Кюстендил.

Темата е вдъхновена от 21 март - Празника на град Кюстендил „Кюстендилска пролет”, когато е и денят на пролетното равноденствие. Той е част от годишния цикъл, отбелязващ настъпващите промени в дължината на деня и смяната на сезоните.

Тази повтаряемост на пролет, лято, есен и зима, на ден и нощ води до необходимостта от измерване на времето и отбелязване на промените в него. Така се появяват първите календари. Регионален исторически музей – Кюстендил съхранява най-старият познат досега календар в Европа, който е на повече от 6 хиляди години и е изобразен върху основата на глинен модел на пещ. Той показва дните в един лунен месец и месеците в една слънчева година.

Музеят съхранява и гранитен постамент за слънчев часовник от антична Пауталия. Затова и целта на мартенските занимания е да запознае децата с начините за измерване на времето в древността чрез представяне на двата експоната и изработване, както на техни копия, така и на самите часовници.

Работилницата ще се проведе в рамките на три дни - 15, 16 и 17 март от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил.
Входна такса: 2,00 лв.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd
loading...