Открити са телата на Пригожин и останалите жертви. Самолетът свален ли е?

Катафалка изнася останките на жертвите на самолетната катастрофа за идентификация в моргата край село Куженкино, Тверска област, Русия, 24 август Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всичките 10 души на борда на самолета, седем пътници и трима членове на екипажа, са загинали.

Евгений Пригожин, ръководителят на наемническата компания "Вагнер", който беше начело на неуспешния военен метеж в Русия от 24 юни, е бил на борда на разбилия се вчера в руската Тверска област частен самолет "Ембраер". Това се казва в съобщение в "Телеграм" на Федералната агенция "Росавиация", която публикува списък на пътниците. 

Всичките 10 души на борда на самолета, седем пътници и трима членове на екипажа, са загинали. 

Самолетът е пътувал от Москва за Санкт Петербург. Заедно с Евгений Пригожин на борда му са се намирали командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин и Валерий Чекалов, споменаван в санкционните списъци на Съединените щати като приближен на Пригожин. 

Руските власти са започнали криминално разследване за причините за катастрофата. 

Руските държавни медии съобщиха, че самолетът се е запалил при удара в земята, след като е бил във въздуха по-малко от половин час. 

Свързаният с "Вагнер" Телеграм канал "Сива зона" обаче твърди, че самолетът е бил свален от руската армия. Пригожин беше ключов съюзник на руския президент Владимир Путин, но отношенията им се влошиха, след като Пригожин поведе неуспешен бунт срещу руски военни лидери през юни.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че няма да се изненада, ако вестта за гибелта на Евгений Пригожин се окаже вярна. "В Русия се случват твърде малко неща, зад които не стои Путин," допълни Байдън. 

Съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк е сигурен, че Пригожин е бил убит. В социалните мрежи Подоляк написа, че "демонстративното елиминиране" на командването на Вагнер е "сигнал от Путин към руския елит" преди президентските избори догодина и този сигнал е "Внимавайте, предателството е равнозначно на смърт!". /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK