Откриха второто издание на „Джаз Фест Благоевград 2012“

снимки: Община Благоевград и infomreja.bg

Любители на модерния и класическия джаз се събраха в зала „Яворов“ за началото на второто издание на Джаз фестивала, организиран от Община Благоевград. На официалната церемония по откриването снощи бяха зам.-кметът по хуманитарните дейности Жанета Жикова и председателят на Общински съвет Даниела Савеклиева.

Старт дадоха Детско-юношеският духов оркестър към ОДК и основният инициатор за провеждането на фестивала - благоевградският тромпетист Венци Благоев - един от най-добрите джаз музиканти в България.

На церемонията по откриването Жикова сподели, че е прегърнала идеята за провеждането на феста, защото Благоевград има будна и жива публика и много хора, които се интересуват от всякакъв вид изкуство. Според нея музикантите от Биг Бенд - Благоевград са успели да „заразят“ всички с техния ентусиазъм, желание и страст към хубавата музика.

Председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева сподели, че за нея джазът е най-живата форма на музикалното изкуство, но освен това той поражда емоции, мисли и настроение и се чувства горда, че е сред публиката на този фестивал.

Първата от трите вечери на джаз феста премина под звуците на „Близостта до теб“ и „Отвъд морето“ в изпълнение на музикантите от Биг Бенд - Благоевград с диригент Борис Янев.

Тази година, за начало на фестивала, организаторите бяха решили да посветят вечерта на класическия джаз и прозвучаха произведения от 40-те години на миналия век.

Сред участниците в първата фестивална вечер бяха Цветомир Цанков - солист на Габровския и Търновския диксиленд и на Военния биг бенд - Стара Загора, както и певиците Александрина Александрова, Христина Палева и Марияна Костова.

Фестът продължава и днес с вечер на модерния джаз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK