Откриха третия шахматен турнир в памет на Стилиян Стругов от Гърмен

Стоян Стругов и Кирил Георгиев, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Двудневен шахматен турнир за трета поредна година се провежда в хотел „Виктория“ край гърменското село Огняново. Повече от 70 любители на древната игра през двата почивни дни ще се състезават и демонстрират майсторство пред шахматните дъски.

Старт на тазгодишния турнир дадоха депутатите Георги Андонов и Любен Татарски, областният лидер на ГЕРБ Даниела Савеклиева и Георги Бендиков от Управителния съвет на Българската федерация по шахмат.

Турнирът се провежда за трета година в памет на загиналия при нелеп пътен инцидент студент Стилиян Стругов, който приживе бе добър шахматист. На негово име и в негова памет е учреден и мемориал „Стилиян Стругов“, който за трета поредна година събира любители и състезатели по шахмат от цялата страна.

„Сигурен съм, че до две години популярността на този шахматен турнир ще нарасне двойно и пълните днес две зали със състезатели от цяла България след година-две няма да ни бъдат достатъчни, а община Гърмен ще стане център на този вид спорт“. Това заяви при откриването на турнира Георги Бедников.

Той пое ангажимент да съдейства за популяризирането на мемориала „Стилиян Стругов“ и на ежегодния шахматен турнир в негова памет.

Световният шампион Кирил Георгиев от Петрич, който е първият българин, попаднал в Топ 10 на най-добрите шахматисти, международният съдия Димитър Илиев, известната шахматистка Тони Димитрова от Петрич – сестра на Кирил Георгиев, също пристигнаха в хотел „Виктория“ за участие в турнира.

Жребият преди старта на самото състезание определи интересни двойки, които да се състезават по швейцарската система – всеки срещу всеки, в няколко възрастови групи. Професионалният инструктаж бе даден от международния съдия Димитър Илиев.

Утре в късния следобед ще станат известни победителите. В края на турнира се очаква гросмайсторът Кирил Георгиев да играе едновременно с всички участници. Неговото най-голямо постижение е 14-часов сеанс с 360 шахматисти наведнъж. За да изиграе 360-те партии, Кирил Георгиев изминал 20 километра, обикаляйки дъските на противниците си в продължение на цели 14 часа. А след този маратон спал непробудно 24 часа.

И тази година основни организатори на турнира са членовете на ШК „Никополис“ – Гърмен с председател Стоян Стругов, който е баща на загиналия на 21-годишна възраст при катастрофа в началото на март 2010 г. - Стилиян.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Някой18:40 - 04.05.2012
Прекрасен начин да се почете паметта на това младо момче. А до колкото глупаците които пишат пални тапотии - ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! Не ви го пожелавам, но ако вие изпитате такава загуба ще видим как бихте се справили и държали ...много е лесно да плюеш и да се изказваш неподготвен. Излезте от измисления свят, в който живеете.. реалността е сурова, никой не е застрахован, някой ден вие може да сте на мястото на тези хора...
...18:28 - 04.05.2012
Този турнир се прави в памет на едно прекрасно младо момче, отишло си прекалено рано от този свят. А вие пишете небивалите си коментари ..не можете ли да излизавате злобата и простотията си на друго място, а петните паметта му. В този случай вие сте тези, които не ги слуша главата. Едва когата изпитате мъката и загибата на тези хора имате право да съдите и да критикувате... Засрамете се от себе си.. Как може да има хора като вас по света?!
???????????01:13 - 23.04.2012
Миро Миро какво според тебе е шуро-баджанащина бе брат думата е хубава , впечатляваща , заинтригуваща и най- вече интриганска но не е на място сложена . Ха Ха ХФа
???????????01:13 - 23.04.2012
Миро Миро какво според тебе е шуро-баджанащина бе брат думата е хубава , впечатляваща , заинтригуваща и най- вече интриганска но не е на място сложена . Ха Ха ХФа

FACEBOOK