Откриха модерен център за ранна диагностика на онкоболести в Благоевград

снимка: infomreja.bg, архив

Високотехнологичен център за ранна диагностика на онкологични заболявания бе официално открит днес в Благоевград.

Той е изграден по проект "Повишаване качеството на медицинското обслужване в област Благоевград чрез модернизация на МБАЛ Благоевград АД и изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания". 

Заместник-министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов и директорът на МБАЛ д-р Владимир Пандев официално обявиха приключването на проекта на стойност над 7 млн.лева. Средствата са от Оперативна програма”Развитие на регионите" на МРР с финансовото съучастие на държавата от около 1 млн.лева.

Общо 11 са центровете в страната, които се обновяват и оборудват по програмата, 150 млн. лв. са осигурените средства.

От услугите на високотехнологичния център за ранна диагностика на онкологични заболявания ще се ползват 500 хиляди души от Благоевградска и  Кюстендилска област.

На официалната презентация за приключването на проекта присъстваха заместник-областният управител Димитър Капитанов, директорите на регионалните дирекции на Инспекцията по труда Юлия Янчева, на РЗИ Лена Павлова, на Здравната каса Румен Кондев, персоналът на болницата и други гости.

„Озадачаващо е, че нито един представител на община Благоевград не уважи събитието, което има толкова висока социална стойност за цяла Югозападна България, но най-вече за Благоевград”, заяви заместник-областният управител Димитър Капитанов. 

Основни компоненти при реализация на проекта са доставка на медицинска апаратура и изпълнение на строително-монтажни работи, свързани с помещенията, в които ще се монтира апаратурата. Към момента строителните дейности по проекта са приключили. Договорът за строителство включва строително-монтажни работи в две сгради – сградата на бившата Поликлиника и на Терапевтичния корпус. Извършен е и цялостен ремонт в отделенията по образна диагностика, клинична лаборатория и гастроентерология.

В рамките на проекта са закупени и доставени дигитална ехографска система, дигитален скопичен - графичен рентгенов апарат, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика (MRI–equipment), рентгенов мамограф, система за архивиране и разпространение на образи (PACS), ендоскопска апаратура /видеоколоноскопи, видеогастроскопи/ и санитарен автомобил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK