Откриха конско месо в колбаси на „Мес-Ко”-Петрич

снимка: infomreja, архив

4 от общо 25 -те проби на месни продукти за наличие на конско месо вместо телешко са положителни, като въпросните колбаси са произведени в две предприятия, заяви д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните пред агенция „Фокус”.

 Той посочва още, че започва изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа. По думите му, вече са ясни имената на фирмите, които са произвеждали колбаси с конско вместо телешко месо. „Мес- Ко”– Петрич е едното предприятие, а другото– „Бони” в Карлово.

"Пробите са изследвани в лаборатория в Германия. Комисията предприема мерки регулярно да бъдат взимани продукти от търговската мрежа и да бъдат изследвани", коментира Войнов. "Втората партида от 25 проби заминаха за Германия, така че в края на седмицата се очакват и вторите резултати", каза още той. "Така ще бъде до края на март. Най-вероятно и след това ще продължат изследванията, като пробите не се взимат от предприятията, а от търговската мрежа. Това е предупреждение за всеки, който реши да мами и да прави злоупотреби", казва изпълнителният директор на Агенцията по храните. Според него санкциите за двете български фирми, използвали конско месо, ще бъдат максимални – в рамките на 10 хиляди лв., но тепърва ще се изяснява дали българските предприятия са били наясно, че закупуват конско, а не телешко месо от доставчиците.

"Правим наши проверка, за да установим дали наистина месото е конско. Дали сме изследвания в още две лаборатории. Едва тогава с категоричност ще мога да коментирам думите на Йордан войнов", заяви Костадин Чорбаджийски, собственик на петричкото предприятие.

Той бе категоричен, че в по-голямата си час за производството на колбаси ползва само българско говеждо месо и съвсем малко испанско месо.

"Месото, с което работим е с документи и стриктен входящ контрол. Не изключвам лабораторните изследвания да са неточни", допълни Чорбаджийски.

 

КОМЕНТАРИ

samo levski23:58 - 26.03.2013
tova sa kleveti otnosno mesk0 tova e sas sigornost mrasni igri na nqkoi konkyrent_proizvoditel >>>> vsi4ki drygi firmi da no ne i istoriqta na mesko tova e absurt ;)
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK