Откриха изложба, посветена на 120 г. от рождението на Петър Рамаданов (снимки)

Ружа Маринска и Валентин Господинов откриха юбилейната изложба, снимки: infomreja.bg

Доц. д-р Ружа Маринска, гост-куратор, откри юбилейната изложба, посветена на 120 години от рождението на Петър Рамаданов. Десетки гости и ценители на изкуството се събраха вчера малко след 17.30 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Изложбата е опит да се представи творчеството на автора с най-значителните му произведения, създадени в България, Италия и Франция. В селекцията бяха показани и пет оригинални творби на автора. „Преди две години, въпреки че съм скулптор откакто се помня, разбрах, че Петър Рамаданов е мой съгражданин.Така се стигна и до създаването на тази изложба. Що се отнася до проф. д-р Ружа Маринска, аз по-скоро я приемам като сътрудник на галерията. Тя направи най-доброто, което можеше да се направи за представянето на оскъдните неща, които се намират в България и достигнаха до нас“, коментира директорът на художествената галерия, Валентин Господинов.

„Виждам, че повечето от вас бяха леко стъписани от това, че почти цялата изложба е представена от фотоси и това явно се случва за първи път. Аз благодаря на директора на галерията, Валентин Господинов, че той ми се довери изцяло, повярва, че точно така трябва да бъде представен Рамаданов. Този вид на експониране на Рамаданов се налага, защото огромната част от неговото художествено наследство не е в България. Така се е стекъл животът му, той в същност е работил и има отношение към три художествени култури - българската, италианската и френската, която е представена главно от живопис. Именно във Франция той открива себе си в живописта“, обяви при откриването на изложбата проф. д-р Ружа Маринска.

Петър Рамаданов e роден на 25 март 1895 г. в Кюстендил. През 1915 г. постъпва в Държавното художествено-индустриално училище в ателието на Андрей Николов. През периода от 1916 до 1918 г. взема участие в Първата световна война. От 1918 до 1922 г. продължава образованието си и се дипломира с отличие в Държавната художествена академия при проф. Марин Василев. През 1923 г. е преподавател в Керамичното училище в София. Създава поредица скулптурни портрети, с които участва в изложби и получава висока оценка от критиката.

От 1924 до 1925 г., след спечелен конкурс, специализира в Рим. През есента на 1928 г. пристига в Париж. През периода от 1929 до 1932 г. постъпва в Академията Гранд Шомиер в ателието на Антоан Бурдел, а след смъртта му при Робер Влерик. Започва активно да работи живопис. От 1933 до 1944 г. се установява в Кан сюр Мер, където работи и излага живопис и скулптура. Става част от групата „Художници от Кан сюр Мер”. Показва самостоятелни изложби в Кан сюр Мер, Лион, Монте Карло и др. Реализира във фаянс серия фигурки към „Сътворението на света” на Жан Ефел. От 1944 до 1946 г. живее и работи в Селин ле бен.. Реставрира скулптурни фигури и фрески в старинните замъци.

През 1955 г. се завръща в родината. От 1956 до 1966 г. е преподавател в Художествената гимназия в София. Изпълнява няколко паметника в различни места в страната. Умира в София на 5 август 1972 г.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА "ИНФОМРЕЖА"

 

 

Ружа Маринска и Валентин Господинов откриха юбилейната изложба, снимки: infomreja.bg
Ружа Маринска и Валентин Господинов откриха юбилейната изложба, снимки: infomreja.bg
Ружа Маринска и Валентин Господинов откриха юбилейната изложба, снимки: infomreja.bg
Ружа Маринска и Валентин Господинов откриха юбилейната изложба, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK