Откриха фотоизложба „Из историята на читалище „Братство““ в Кюстендил

Снимка: читалище "Братство"

Тя съдържа снимки, представящи живота и дейността на читалището, от неговото създаване на 1 юли 1869 г. до наши дни

На 01.07.2020 г. бе открита фотоизложба „Из историята на читалище „Братство”" по повод 151-годишнината от създаването на кюстендилското читалище. Тя съдържа снимки, представящи живота и дейността на читалището, от неговото създаване на 1 юли 1869 г. до наши дни.

В далечната 1869 г. родолюбиви наши съграждани прозорливо решават, че на България ще са нужни културни, образовани и духовно извисени хора. Така на 1 юли пламва огънят на знанието за основаването на читалище „Братство”.

Тогава неизвестен калиграф е записал в първия устав впечатляващият девиз - „Богатството е смертно, добродетелта - безсмертна”.

Този девиз е крепял през годините на възход и униние духът на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и в днешния ден, ще поддържа оптимизма и пази нашата идентичност на българи в голямото семейство на европейските народи.

Читалище „Братство” е най-старата културна институция в кюстендилския регион, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей и др. в областния град.

Известна е голямата роля на читалищата за културно-просветното развитие на народа ни през Възраждането.

През годините читалище „Братство” се утвърждава като важен център за културна, образователна и социална дейност на територията на Югозападна България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK