Откриха фотодокументална изложба за живота на ромите в Кюстендил

снимки: infomreja.bg

Фотодокументална изложба „Ромите в Кюстендилския край - изложба, бит и култура“ откри директорът на Регионалния историческия музей в Кюстендил, Валентин Дебочички, в къщата музей „Димитър Пешев“.

Проявата е посветена на Международния ден на ромите – 8 април.

"За нас беше предизвикателство събирането на материалите, свързани с историята на ромите в региона. Използвам възможността да благодаря на Стефан Лазаров, Жельо Ковачев, Румен Манов и на всички останали, които ни предоставиха част от личните си архиви“, заяви директорът на музея Валентин Дебочички.

Това е първата по роди си изложба не само в Кюстендил, но и в национален мащаб. Чрез снимки, материали и документи е представена историята на ромската общност в региона, събрана в 22 табла.

Първото от таблата представя най-общо ромите, сведения за заселването им на Балканския полуостров и заселването им в областния град. Според  документите, през 1866 г. е първата точна снимка за ромското заселване в Кюстендил.

Автор на изложбата е главен асистент Ангел Джонев от музея в Кюстендил. В изложбата се показва, че ромите в общината са обитавали два квартала, след което се преместват в ново селище, известно сега като ромския квартал „Изток“.

Разгледан е и животът на ромите в новата махала в 30-те години на 20 век. В част от фотосите са представени участници във Втората световна война.

Откриването на изложбата беше съпроводено от кратко музикално изпълнение на деца от Обединено детско заведение „Мечта”, филиал, квартал «Изток» - Кюстендил.

Всички гости на събитието бяха посрещнати с питка с мед за здраве. Инициатори на изложбата са Регионален исторически музей – Кюстендил и неправителственото сдружение «Ларго».

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
Валентин Дебочички
Стефан Лазаров

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK