Отчетоха проекта за обновяване на училищата в Гоце Делчев за 6 млн. лв.

снимки: Община Гоце Делчев

До дни учениците от Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ПМГ "Яне Сандански" в Гоце Делчев ще се завърнат в обновените си училища, на които бяха извършени цялостни ремонти по мащабния проект на Община Гоце Делчев - проект "Обновяване на образователната инфраструктура". Обновени по същия проект са и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Брезница, ОУ "Св. Паисий Хилендарски" - с. Корница и ЦДГ №5 "Брезичка" в Гоце Делчев.

Заради обемната работа в двете гоцеделчевски училища Първо ОУ и ПМГ, ремонтните дейности продължиха и след започването на новата учебна година, а общинска администрация се погрижи докато строително-монтажните работи в двете школа приключат, учениците да ползват материалната база на други училища в града.

По повод финализирането на проекта днес в Община Гоце Делчев се проведе заключителният етап, на който бяха отчетени постигнатите резултати и успешното усвояване на средствата по проекта, финансиран от ОП "Регионално развитие".

Стойността на проекта е 5 764 685.96 лева, а целта е да се осигури подходяща и рентабилна образователна инфраструктура  в община Гоце Делчев чрез обновяване и модернизиране на пет учебни и детски заведения.

Благодарение на проекта съвсем нов облик и европейски вид придобиха ПМГ "Яне Сандански", Първо ОУ и ЦДГ "Брезичка" в Гоце Делчев, както и СОУ в с. Брезница и ОУ в с. Корница. Основен изпълнител по проекта е Дружество по ЗЗД “Технострой 2011” - Гоце Делчев, съставено от фирмите “Шербетов М” ООД, ТехноКонсулт 2000 ЕООД и Е-Проект ЕООД".

Всички учебни заведения, включени в проекта вече са с обновен сграден фонд; осигурени подходящи санитарно-хигиенни условия; осигурени пожарна и аварийна безопасност; осигурена достъпност до сградите на лица в неравностойно положение, както и осигурени подходящи условия за спорт, отчетоха днес изпълнителите.

Направени са топлоизолация на външни стени, покриви, подове, подмяна на дограма – врати и прозорци. Извършена е реконструкция и котелни инсталации за преминаване към изгаряне на природен газ и пелети, както и автоматизирано управление на горивните инсталации, спрямо външната температура.

Извършена в учебните заведения е и реконструкция на електрическата и осветителната инсталации, пълна реконструкция за обновяване на санитарни възли, включително и ВиК връзки, хомогенна настилка с висока износоустойчивост, антибактерицидни свойства, топлоизолационни, противоподхлъзващи и антистатични свойства. Ремонтирани са също стените, таваните, стълбищата и коридорите.

Подменени са вътрешните водопроводни и канализационни системи. Изградени са още рампи и платформи за инвалиди, пожароизвестителна инсталация, гръмоотводна инсталация, външна аварийна стълба, климатизация и компютърни зали, стана ясно още при представянето на свършеното по проекта.

Целевите групи по проекта са: ученици и деца, посещаващи петте обекта - 2193 на брой, както и 214 преподаватели и служители.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//