Отбелязват 147 години от създаването на читалище „Братство 1869“ – Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

Днес се навършват 147 години от създаването на кюстендилското читалище „Братство 1869”. То е най-старата културна институция в Кюстендилски регион, дала началото на библиотеката, театъра и историческия музей в града. Тогава неизвестен калиграф е записал в първия устав на читалището впечатляващ девиз „Богатството е смертно, добродетелта - безсмертна”.

Този девиз е крепял през годините на възход и униние духът на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и в днешния ден, ще поддържа оптимизма и пази нашата индентичност на българи в голямото семейство на европейските народи.

През годините читалище „Братство” се утвърди като важен център за културна дейност на територията на Югозападна България. Целта му е да задоволява потребностите на гражданите, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност, запазване на обичаите и традициите на българския народ, разширяване на знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата.

Тази година рожденият ден на читалището – 1 юли, съвпада и със стартирането на Десетото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”, чийто организатор е кюстендилското читалище. Официалното откриване ще бъде дадено в 11:00 ч. на сцена „Аргата”, пл. „Велбъжд”.

В рамките на трите конкурсни дни жителите и гостите на града ни ще могат да се насладят на богатството и красотата на песните и танците, на звуците на народните инструменти, на шегите и закачките в словесния фолклор, както и да се запознаят с различни народни обичаи, пресъздадени от над 2000 изпълнители от различните фолклорни области на България и Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK